Smart City

Parcarea de lângă noua Sală Polivalentă din Oradea va avea încorporată o centrală electrică fotovoltaică

3
min
2/5/2022

O centrală electrică fotovoltaică va fi construită, în mare parte pe fonduri norvegiene, în vecinătatea noii Săli Polivalente de pe strada Traian Blajovici din Oradea.

Pentru realizarea noii investiții se vor atrage fonduri europene norvegiene de peste 1.730.000 de euro, valoarea totală a proiectului fiind de 2.154.000 de euro. Restul va fi contribuția proprie a Primăriei Oradea, a anunţat primarul Florin Birta.

„Centrala va fi ca o copertină deasupra mașinilor din parcare și le va proteja inclusiv de soare, ploaie sau ninsoare, iar panourile fotovoltaice vor produce curent electric care va fi folosit la viitoarea stație geotermală din zona Sălii Polivalente. Stația geotermală consumă aproximativ 1,1 megawați de curent, iar această centrală fotovoltaică va produce aproximativ 0,85 megawați, deci rămâne un cost de aproximativ 20% pe care va trebui să-l acoperim noi. Centrala va fi construită pe fonduri norvegiene, pe care le-am accesat inclusiv pentru a introduce încălzirea prin apă geotermală la Sala Polivalentă. Termenul limită de depunere a proiectului este 7 septembrie”, a declarat primarul Florin Birta.

Fondurile sunt atrase prin „Programul pentru energie în România”, Domeniu de interes Energie Regenerabilă, Apel de Proiecte - Apel 3 - Capacitate crescută pentru furnizarea energiei regenerabile – Alte surse de energie regenerabilă (SRE). Programul intenționează să stimuleze și să dezvolte relații de colaborare pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia și România, încurajând parteneriatele bilaterale care au ca obiect dezvoltarea de proiecte. După finalizarea accesării fondurilor europene, se va demara procedura de proiectare și execuție, astfel ca în 2022 să poată fi construită noua centrală fotovoltaică. Proiectul este încadrat în zona de sud-vest a municipiului Oradea, în vecinătatea amplasamentului noii Săli Polivalente din oraș, limitele fiind cuprinse între străzile Traian Blajovici, Islazului și hipermarket Auchan. Se vor instala aproximativ 1.480 de module fotovoltaice, cu o putere de aproximativ de 858,4 kWp. Modulele vor fi montate pe o structură metalică fixă, cu fundații de beton și vor fi orientate spre sud-est, sud-vest, la un unghi de înclinație de 10 grade, grupate în șiruri și apoi pot fi conectate la invertoare de 20 de kVA, distribuție, după o configurație definitivă de către proiectant.