Solutii

Panouri fotovoltaice pentru şcoli din Vrancea, printr-o investiţie de 1,2 milioane de euro

4
min
6/7/2023

Şcolile din Vrancea vor fi echipate cu panouri fotovoltaice, producerea de energie electrică fiind destinată consumului unor centre şcolare pentru educaţie inclusivă şi a unui bazin de înot pentru elevi.

Contractul de finanţare, în valoare de 1,2 milioane de euro a fost semnat de Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Cătălin Toma.

Proiectul, intitulat „Investiții în capacități de producere a energiei electrice pentru consumul propriu la nivelul județului Vrancea”, este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

„Contractul semnat astăzi, primul din seria celor destinate consumul propriu al autorităților locale, aduce o investiție din care au de câștigat atât autoritățile locale, prin reducerea facturilor la energie, cât și întreaga comunitate, prin impactul pozitiv asupra mediului. Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane euro, prin apelurile lansate prin POIM, pentru producerea de energie pentru consum propriu sau pentru comercializare, fiind aprobate deja 63 de proiecte din totalul de 275 proiecte depuse în toată țara”, a spus Boloş, potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

„În actualul context energetic, fondurile alocate acestui tip de investiții reprezintă un sprijin esențial pentru instituțiile spre care ne îndreptăm zilnic în calitatea noastră de beneficiari de servicii publice – școli, primării, unități sanitare. Îi felicit pe reprezentanții autorităților locale din Vrancea pentru că au adus aceste fonduri în comunitățile lor”, a adăugat ministrul.

Ce şcoli din Vrancea vor beneficia de panouri fotovoltaice

Investiţia din Vrancea include echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinate consumului propriu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Măicănești, al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani și al bazinului didactic de înot din Focșani.

Montarea panourilor fotovoltaice are scopul de a contribui la asigurarea consumului propriu de energie al clădirilor publice şi la eficienţa energetică a acestora, alături de alte măsuri precum anveloparea lor, modernizarea sistemului de iluminat prin montarea corpurilor de iluminat cu tehnologie LED.

Datorită acestui proiect, va creşte capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile, iar gazele cu efect de seră vor înregistra o scădere anuală de 201,59 echivalent tone de CO2.

500 de milioane euro, pentru eficiența energetică a autorităților locale

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020 au fost lansate două apeluri în domeniul energiei regenerabile destinate autorităților publice locale, cu o alocare financiară nerambursabilă de 500 milioane euro. Dintre acestea, 250 de milioane sunt destinate investițiilor în capacități de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu, fiind depuse 268 de proiecte și aprobate 61 în valoare de 55,4 milioane euro.

Alte 250 milioane euro sunt destinate măsurilor pentru sprijinirea investițiilor în capacități de producere energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul autorităților publice locale, din care 14,2 milioane au fost deja contractate pentru finanțarea a două proiecte.

Foto: Freepik