Smart City

Până la finalul anului, Primăria Oradea va monta camere video la toate țarcurile de gunoi

2
min
26/4/2021

Scopul este depistarea și penalizarea celor care nu respectă regulile colectării separate a deșeurilor.

O asociație de proprietari din oraș a luat-o înaintea primăriei și a montat un sistem de supraveghere video care îi ajută să mențină curățenia din jurul țarcurilor. Având în administrare 19 scări de bloc, 350 de apartamente, Asociaţia nr. 220 de pe strada Grigore Erofte, din Ioşia, este o deschizătoare de drumuri.

"Noi am fost prima asociaţie din oraş care a montat sistem de acces cu cartelă la ţarcuri", spune preşedintele Florian Ghergheleş. "Am cerut acordul locatarilor, dar doar atât. Investiţia am făcut-o din banii strânşi din penalităţi la întreţinere şi dobânzi. Şi acum avem bani adunaţi, peste 20.000 de lei".

Patru camere de filmat, care filmează la calitate bună și noaptea, și un sistem de stocare a imaginilor care a costat 1000 de euro, îi "disciplinează pe oameni cu forța", așa cum spune președintele asociației. "Lăsau unii sacii de gunoaie pe lângă ţarc sau aruncau lângă pubele paturi, dulapuri. Le-am spus: "Oameni buni, sunt două platforme în Oradea unde le puteţi duce gratuit, nu le mai lăsaţi aici, că nu arată bine".

Locatarii l-au ascultat doar după ce au ştiut că sunt filmaţi. "Nu-i cunosc eu chiar pe toţi, dar cu şefii de scară i-am identificat pe cei filmaţi că aruncau pe lângă gunoaie. Ne-am dus la ei la uşă şi le-am spus, frumos, că aşa nu se face", spune Ghergheleş.

Sistemul de monitorizare a fost achiziționat în 2019, iar după aproape doi ani, fenomenul e complet eradicat.

Foto: ebihoreanul