Stiri

Până la 81% din habitatele naturale din UE sunt într-o stare precară

3
min
21/10/2020

Specii familiare, precum ciocârlia, și peisaje obișnuite, precum câmpiile de fânețe, sunt în declin pe întregul continent european.

Un raport publicat recent de Agenția Europeană de Mediu (AEM) arată că până la 81% din habitatele de la nivelul UE sunt într-o stare precară, cel mai înalt nivel de degradare avându-l habitatele de tip turbărie, pajiște și dună. În total, de-a lungul celor șase ani (2013-2018) vizați de raport, AEM a repertorizat 67.000 de activități umane vinovate de degradarea naturii în cadrul celor 28 de țări din UE (inclusiv Marea Britanie). În raportul anterior, realizat între 2007 şi 2012, 77% din habitatele naturale europene se aflau într-o situație descrisă ca fiind „nefavorabilă”.

Amenințările cu care se confruntă natura sunt multiple: agricultură intensivă, urbanizare - asociată cu activități turistice și de recreere -, exploatare non-durabilă a pădurilor, poluare. De exemplu, îngrășămintele au un efect nefast asupra micilor mamifere precum veverițele și hârciogii. Apar și alte provocări, în primul rând modificările climatice, care provoacă secete. „Avem în mod clar nevoie de o readucere pe linia de plutire a situației, pe scară largă, în Europa”, a declarat Carlos Romao, unul dintre autorii raportului şi expert în cadrul AEM. „Este o necesitate nu doar pentru diversitate, ci şi pentru programul de luptă împotriva modificărilor climatice.”

Mai puțin de jumătate din speciile de păsări (47%) au un statut de conservare considerat „bun” - cu 5 puncte procentuale mai puțin decât procentul anunțat de precedentul studiu. Specii familiare, precum ciocârlia, și peisaje obișnuite, precum câmpiile de fânețe, sunt în declin pe întregul continent european. Există însă și vești bune. Statutul de conservare a speciilor de animale este considerat "bun" pentru 27% dintre ele, un procent în creștere cu patru puncte procentuale în raport cu perioada precedentă. Râsul iberic, renul de pădure şi vidra, care au beneficiat fiecare de proiecte majore de conservare, se refac în prezent.

Un alt aspect pozitiv vizează eforturile de conservare, care au avut succes în anumite cazuri: siturile naturale incluse în rețeaua Natura 2000 de către UE sunt mai bine conservate decât celelalte habitate, afirmă specialiștii de la AEM. Aceste zone acoperă 18% din terenurile (procent stabil în raport cu 2012) şi 10% din mările (o creștere de 4%) din cadrul UE.

Evaluarea noastră arată că protejarea sănătății și a rezilienței naturii Europei, precum și a bunăstării oamenilor necesită schimbări fundamentale ale modului în care producem și consumăm alimentele, gestionăm și utilizăm pădurile și construim orașele. Aceste eforturi trebuie să fie însoțite de o mai bună punere în aplicare și asigurare a respectării politicilor de conservare, de o abordare axată pe restaurarea naturii, precum și de acțiuni climatice din ce în ce mai ambițioase, în special în sectorul transporturilor şi al energiei”, a declarat Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, citat pe site-ul Comisiei Europene.

La fiecare șase ani, statele membre ale UE prezintă un raport cu privire la stadiul de conservare și la tendințele în materie de conservare ale speciilor și ale tipurilor de habitate protejate în temeiul directivelor UE. Actualul ciclu de prezentare a rapoartelor este celmai amplu şi cel mai complet exercițiu de colectare de date realizat vreodată cu privire la starea naturii în Europa. Raportul prezintă o analiză a datelor privind starea și tendințele tuturor speciilor de păsări sălbatice prezente în UE (460 de specii), ale celor 233 de tipuri de habitate și ale celor aproape 1400 de alte plante și animale sălbatice de interes european.