Stiri

Opoziția din Ungaria acuză România că deversează gunoaie în râuri, care au ajuns să fie pline de PET-uri

4
min
12/5/2022

Deputatul maghiar Csaba Gyure a spus că luncile din zona Tisei Superioare au fost inundate cu sticle de plastic.

Opoziția de la Budapesta acuză deversări uriașe de deșeuri care ar veni pe râurile ce curg dinspre România spre Ungaria și susține că autoritățile române nu rezolvă problemele de mediu - care țin de un minister al UDMR.

Partidul de opoziţie Jobbik din Ungaria i-a adresat o petiţie ministrului de externe Peter Szijjarto prin care îi cere să întreprindă demersuri diplomatice pentru stoparea deversării de deşeuri în apele din România spre Ungaria, scrie Agerpres.

Citește și: ANALIZĂ 2022, un an aflat în umbra riscurilor climatice

Bela Adorjan, consilier judeţean în Szabolcs-Szatmar-Bereg (nord-est), a spus vineri într-o conferinţă de presă că Jobbik a încercat să prezinte o petiţie ambasadei României în urmă cu o săptămână.

Cu toate acestea, acum două zile o altă deversare uriaşă de deşeuri a ajuns la graniţa ungară pe râul Someş, a afirmat el.

Deputatul Csaba Gyure a spus şi el că luncile din zona Tisei Superioare au fost inundate cu sticle de plastic.

Citește și: Buget de 100 milioane de lei pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice care va debuta pe 17 mai

El a mai afirmat că s-a adresat Ministerului de Externe, care a citat partea română spunând că problema ”a fost rezolvată aproape în totalitate”, deşeurile fiind filtrate pe segmentele româneşti ale râurilor. Evoluţiile recente arată însă contrariul, a adăugat el.

Gyure i-a cerut lui Szijjarto să facă demersuri pentru a se asigura că autorităţile române responsabile pun capăt poluării, elimină gropile de gunoi ilegale din zonele de captare şi monitorizează instalaţiile industriale şi fermele care emit materiale periculoase.

Sursa foto: Piqsels