Stiri

Operatorii turistici din Deltă sunt nemulțumiți de colectarea deșeurilor

3
min
3/11/2020

În 2020, încă nu găsim soluții să avem o rezervație curată a Deltei Dunării, iar operatorii de turism și firmele de salubritate dau vina unii pe alții.

Mai mulți operatori turistici s-au arătat nemulțumiți de activitatea operatorilor regionali de colectare a deșeurilor și au spus că sunt dispuși să plătească mai mult dacă reziduurile din rezervație vor fi preluate în totalitate. Directoarea unei pensiuni din satul Crișan, Ileana Vasilief, a declarat în cadrul unui eveniment al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării că în 2019 a fost amendată de autorități din cauză că a transportat deșeuri de pe un mal al Dunării pe celălalt, în locul amenajat special pentru depozitarea lor. "Eu fiind pe malul stâng al Dunării, conform contractului, trebuie să duc gunoiul pe malul drept, dar nu am voie să fac asta şi din acest motiv am fost amendată. Şi atunci, eu ce fac cu gunoiul? Îl pun în saci, dar este o glumă să spui că duci hârtia igienică în saci. Este foarte greu să fii prietenos cu mediul în condiţiile astea", a afirmat Vasilief.

Una dintre probleme este că tarifele sunt foarte mici, iar societatea care colectează a înregistrat pierderi de aproape 500.000 de euro. Operatorii din Crișan spun că nici contra cost nu găsesc operatori dispuși să preia deșeurile: "Înţeleg că la tarifele percepute nimeni nu scoate profit. Suntem dispuşi să plătim mai mult. Nu vrem un serviciu social, dar cineva să vină să ia gunoiul şi nu o dată la două săptămâni, că ne umplem de şobolani, dacă îl ţinem".

Și în satul Uzlina situația este asemănătoare, firmele responsabile neridicând resturile reciclabile și nereciclabile conform specificațiilor din contract.

Directorul operatorului regional de salubritate, Ionuț Tudorache, a declarat pentru Agerpress că pierderile societății vin din faptul că nimeni nu plătește de fapt pentru deșeurile generate din urma activităților de turism.  "Pierderea vine din cantitatea  de deşeuri colectată versus cantitatea plătită. Toată lumea încasează de pe urma activităţii de turism, dar nimeni nu plăteşte pentru deşeurile generate de aceasta. Noi ne-am făcut treaba cum ştim mai bine, fără să fim plătiţi pentru ea", a afirmat Tudorache.

Privitor la situația aceasta, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Ilie Petre, a spus că soluția este implementarea cât mai rapidă a sistemului “Plătești cât arunci“, deja activ în orașul Tulcea, cu rezultate bune.

Foto: Falco Pixabay