Life Style

ONU adoptă o rezoluție foarte importantă pentru combaterea poluării cu plastic

3
min
2/5/2022

Acesta vizează toate formele de poluare terestre sau marine, inclusiv cu microparticule de plastic, cauzate în urma utilizării sau a descompunerii deşeurilor acestor produse fabricate din hidrocarburi fosile şi responsabile.

Adunarea Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu, reunită la Nairobi, Kenya, a convenit  să lanseze negocieri privind un acord global cu caracter juridic obligatoriu pentru combaterea poluării cu plastic, informează Comisia Europeană printr-un comunicat.

Diplomația UE a jucat un rol esențial în asigurarea sprijinului comunității mondiale reunite la Nairobi pentru acest acord, care are ca scop reducerea și, în cele din urmă, eliminarea poluării cu plastic în toate mediile, ne menționează Calea Europeană.

„Este încurajator să vedem cum comunitatea globală se unește în acest moment de criză. Încă de la prezentarea strategiei europene privind materialele plastice în 2018, Uniunea Europeană a fost o forță motrice în combaterea poluării cu plastic. Suntem hotărâți să continuăm să facem presiuni pentru acțiuni globale ambițioase, deoarece lupta împotriva crizelor climatice și a biodiversității trebuie să ne implice pe toți”, a transmis Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru Pactul Verde European.

Acesta vizează toate formele de poluare terestre sau marine, inclusiv cu microparticule de plastic, cauzate în urma utilizării sau a descompunerii deşeurilor acestor produse fabricate din hidrocarburi fosile şi responsabile, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), de aproape 3,5% din emisiile de gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea climatică.

Negocierile vor trebui totodată să vizeze fixarea unor obiective şi definirea unor măsuri ”obligatorii” sau ”voluntare” la nivel mondial. Tratatul ar putea totodată include planuri naţionale pentru combaterea poluării cu plastic, ţinând cont de ”circumstanţele” specifice din diferite ţări. Mandatul prevede, de asemenea, elaborarea unor mecanisme de control pentru realizarea obiectivelor precum şi mijloace de finanţare pentru ţările sărace.

Viitorul acord va avea ca scop eliminarea lacunelor pe care inițiativele și acordurile existente nu le abordează, în special în fazele de proiectare și producție ale ciclului de viață al materialelor plastice.

Acesta ar trebui să reunească toate părțile interesate pentru a atinge obiectivul general de a elimina scurgerile de plastic în mediu. De-a lungul anilor, UE a depus eforturi semnificative în ceea ce privește activitățile de sensibilizare, colaborarea cu partenerii și consolidarea sprijinului pentru un acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice.

Textul mai recomandă ”încurajarea acţiunii tuturor părţilor implicate, inclusiv sectorul privat”.

Comitetul urmează să demareze lucrările în cel de-al doilea semestru din 2022, după o primă reuniune pregătitoare, cu ”ambiţia de a finaliza lucrările până la finalul lui 2024”.