CSR

OMV Petrom sprijină cu 4 milioane de euro aducerea a două şcoli la un standard de consum de energie aproape zero

9
min
25/11/2022

România Eficientă este un proiect privat de anvergură naţională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom.

OMV Petrom susţine cu 4 milioane de euro o nouă etapă a programului România Eficientă, lansat împreună cu Energy Policy Group în 2019, potrivit unui comunicat.

Programul include finanţarea de proiecte de renovare pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor publice, precum şi programe de educaţie şi campanii de informare publică în domeniul eficienţei energetice în clădiri.

Două şcoli, consum de energie aproape zero

"Pentru un viitor energetic sustenabil este important să avem un consum responsabil şi eficient. Acesta este şi scopul acestui program, de a arăta cum putem cu toţii, prin eficienţă energetică, să eliminăm risipa şi să contribuim la un mediu mai curat. România Eficientă a dovedit că poate contribui la schimbare şi noi vom continua să susţinem acest program", a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

La rândul său, Radu Dudău, director Energy Policy Group şi coordonator al programului România Eficientă a precizat că, după o vară excesiv de fierbinte, care a evidenţiat nevoia ca locuinţele noastre să ne protejeze de efectele extreme ale încălzirii globale, sezonul rece, cu facturi mari pentru energie, ne arată cât de important este să avem un spaţiu de locuit confortabil şi eficient din punct de vedere energetic, care să ne apere de frig la un consum minim de energie primară.

"Lecţiile oferite de proiectul România Eficientă au devenit astfel extrem de actuale şi de valoroase. Ne bucurăm să putem oferi publicului cunoştinţe relevante despre economisirea de energie şi să creăm pentru un număr crescând de elevi din România condiţii moderne pentru studiu, însoţite de educaţie în spiritul eficienţei energetice", a spus Dudău.

Prin această nouă fază a programului România Eficientă, două unităţi de învăţământ din Ovidiu (judeţul Constanţa) şi Drobeta-Turnu Severin (judeţul Mehedinţi) vor fi reabilitate şi modernizate pentru a fi aduse la un standard de consum de energie aproape zero (nZEB).

Renovarea include izolarea termică a pereţilor exteriori, a terasei şi a planşeului cu materiale eficiente energetic, schimbarea integrală a tâmplăriei existente cu una performantă energetic, dotarea cu sisteme moderne de iluminat şi cu echipamente de producere a energiei din surse regenerabile.

Primele faze ale proiectului au constat preponderent în activităţi de educare, cercetare-documentare, elaborare de publicaţii şi diseminare publică a informaţiei despre eficienţa energetică în clădiri. Acestea au inclus renovarea la standarde nZEB a două şcoli publice din Ploieşti şi Băicoi.

În luna aprilie a acestui an, au fost finalizate lucrările de renovare la Liceul Tehnologic Energetic "Elie Radu" din Ploieşti, iar în septembrie 2022 au fost demarate lucrările de modernizare la Şcoala Gimnazială "Lilieşti" din Băicoi.

Un proiect privat: România Eficientă

În intervalul iunie 2019-noiembrie 2022, în cadrul proiectului România Eficientă au fost desfăşurate următoarele tipuri de acţiuni: studii, rapoarte şi documente cu privire la politicile şi reglementările specifice eficienţei energetice în clădiri, la beneficiile multiple ale proiectelor de investiţii în acest sector, precum şi la programele de finanţare disponibile; finalizarea şi lansarea Calculatorului de Eficienţă Energetică, aplicaţie online de calcul a economiilor de energie în clădirile rezidenţiale din România; organizarea a trei ediţii ale Forumului România Eficientă, conferinţă internaţională dedicată eficienţei energetice în clădiri, care a devenit un reper anual la nivel sud-est european atât pentru experţii şi industriile regionale, cât şi pentru autorităţile naţionale şi europene; organizarea de campanii de educaţie şi informare în universităţi şi şcoli.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură naţională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional de promovare a eficienţei energetice.

România Eficientă îşi propune să sprijine atingerea ţintelor României pentru 2030 în privinţa reducerii emisiilor de carbon şi a creşterii eficienţei energetice, atât prin campanii de informare şi educare, cât şi prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în şcoli publice din diferite regiuni ale ţării.