Stiri

Oficialitățile din Anglia au ca scop implementarea folosirii măștilor reutilizabile acolo unde este posibil, pentru a diminua poluarea

3
min
17/9/2020

Măștile și echipamentele de unică folosință au produs o cantitate de deșeuri de plastic enormă, în perioada aceasta de criză sanitară.

Guvernul britanic a declarat că investighează dacă echipamentul individual de protecție (EIP) poate fi reutilizat. Măștile de unică folosință conțin materiale plastice care poluează apa și pot dăuna animalelor sălbatice care le mănâncă sau se încurcă în ele. Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, măștile de față – de unică folosință sau reutilizabile – sunt obligatorii în transportul public, în magazine și în alte spații închise, chiar și deschise, în unele țări. În Marea Britanie, conform cifrelor publicate de Office for National Statistics, săptămâna trecută 96% dintre adulții care au ieșit din locuințe au purtat măști.

Oficialitățile din Anglia au ca scop implementarea folosirii măștilor reutilizabile  acolo unde este posibil. De asemenea, se dorește ca măștile de unică folosință – care adesea conțin polipropilenă – să fie aruncate în saci negri pentru deșeuri sau în sacii speciali de pe stradă. Se menționează că oamenii „nu trebuie să le arunce în coșurile de reciclare, acestea nefiind reciclabile prin metodele convenționale de reciclare” și să le ducă acasă, dacă acolo unde se află există numai saci de gunoi menajer.

Grupurile ecologiste au declarat că sute de mii, chiar milioane de măști de unică folosință sunt aruncate necontrolat, distrugând orașele și peisajul rural. În perioada 18-25 septembrie, Marine Conservation Society, aflată într-o campanie de curățare a apelor, a solicitat voluntarilor să contorizeze cantitatea de măști aruncate pe  plaje și apă. „Dacă te uiți la Tamisa vezi măști plutind peste tot”, a declarat Laura Foster, șefa organizației. „Când măștile sunt întregi, animalele sălbatice se încurcă în ele sau le ingerează. Nici ele, la rândul lor, nu se vor biodegrada, ci doar se vor rupe în bucățele, iar astfel vor fi introduse și mai multe microplastice în mare și în lanțul alimentar”, a mai adăugat Laura Foster.

RSPCA sfătuiește persoanele care poartă măști de unică folosință să rupă curelele de prindere după utilizare pentru a preveni prinderea animalelor în ele. Sarah Olney a declarat pentru BBC: „În timp ce ne confruntăm cu criza Covid-19, cu toții vrem să facem tot posibilul pentru a-i păstra pe ceilalți în siguranță. A purta măști este o parte vitală a acestui lucru, dar nu trebuie să dăuneze Pământului.”

Este clar că utilizarea măștilor de unică folosință produce o cantitate imensă de deșeuri. În afara celor de uz  medical, există alternative pentru a folosi o gamă variată de materiale reutilizabile sau cât mai puțin dăunătoare mediului, mai ales că, cel mai probabil, purtarea acestora urmează să fie obligatorie pe termen lung.