Stiri

Oamenii poluează mediul înconjurător cu bacterii rezistente la antibiotice

3
min
3/12/2020

Aceste bacterii afectează vietățile sălbatice, dar mai ales pe cele domesticite sau în captivitate.

Mulți dintre noi suntem conștienți de amenințarea pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice pentru oameni. Însă puțini realizează că astfel de bacterii ajung în mediul înconjurător și afectează vietățile sălbatice. O cercetare a arătat că astfel de bacterii au afectat pinguini mici, lei de mare, possumi cu coadă de perie, diavoli tasmanieni, vulpi zburătoare, echidne și o gamă largă de specii de canguri și wallaby (un marsupial mai mic - foto).

Pentru a vedea amploarea efectelor acestor bacterii asupra animalelor domesticite, a celor aflate în sălbăticie și a mediului, trebuie făcute cercetări amănunțite, atrag atenția oamenii de știință. Deocamdată, concluzia acestei cercetări este că animalele sălbatice care se apropie de așezările oamenilor au mai multe șanse să ia aceste bacterii pentru că se alimentează din deșeurile alimentare și din apele folosite de oameni.

De exemplu, 5,3% din vulpile zburătoare sălbatice au bacterii rezistente la antibiotice. Însă când vine vorba despre animalele care sunt fie îngrijire în centre, fie ținute în captivitate, procentul este de 41. De asemenea, mai puțin de 2% dintre leii de mare australieni prezentau aceste semne, comparativ cu 40% dintre cei din captivitate. Cât despre specia wallaby, nici un exemplar din sălbăticie nu avea aceste bacterii, pe când peste 40% din captivitate (pentru programe de reproducere) aveau gene rezistente la antibiotice.

Oamenii sunt singurii care au provocat această criză și împrăștierea bacteriilor, în special prin administrarea îndelungată sau greșită a antibioticelor. Mai departe, acestea ajung în mediu prin apele folosite, dar și prin deșeurile medicale și industriale.

Deși cercetătorii spun că mai este nevoiede studii pentru a concluziona cum afectează exact aceste bacterii vietățile sălbatice, aceștia atrag atenția că prima problemă ar putea fi dificultatea cu care vietățile ar putea fi tratate, dacă ar fi rănite și ar ajunge în centre de îngrijire. Apoi, o altă îngrijorare este că bacteriile rezistente la antibiotice și-ar putea transmite genele și către alte bacterii. Împărtășirea genelor între bacterii este un factor principal pentru noi tulpini bacteriene rezistente.