Life Style

Oamenii poluează foarte mult plecând în vacanțe pe distanțe lungi

3
min
2/5/2022

Amprenta de dioxid de carbon crește chiar și de 25 de ori în luna august.

August este luna vacanțelor. În marile orașe, pare că sunt mai puține mașini pe străzi, dar și aer mai curat. Totusi, este o falsă senzație, spun experții în probleme de mediu. Emisiile de dioxid de carbon ating cote alarmante. Un calcul arată că drumul București-Thassos, cu mașina, lasă în atmosferă o amprentă de dioxid de carbon de aproape 68 de grame, chiar și de 25 de ori mai mult decât într-o zi de mers cu mașina la birou, menționează Digi 24.

Pentru cei mai mulți dintre noi vara înseamnă vacanță. Ne vizităm părinții, bunicii sau pur și simplu plecăm să explorăm noi locuri. Este acea perioadă a anului în care vrem să ne încărcăm bateriile, să fugim de aglomerație, și mai ales de poluare. Nu luăm, însă, în calcul și impactul negativ pe care călătoriile îl au asupra mediului înconjurător.

Începem să poluăm încă din momentul în care ne alegem vacanța. Pachetele all inclusive sunt cele mai comode, dar nu luăm în calcul că sunt și cele care poluează cel mai mult, din cauza risipei alimentare. Ideal este să căutăm hoteluri care au incluse în ofertă meniuri și nu bufet suedez, pentru că de la bufet se aruncă cea mai multă mâncare.

Poluăm și când ne facem bagajele. Ne burdușim geamantanele cu tot felul de creme, loțiuni, seruri și alte produse de îngrijire. Plastic, plastic și iar plastic. Recomandat este să ne luăm doar strictul necesar. O cremă cu factor de protecție solară, un șampon și un balsam de păr sunt suficiente, continuă Digi 24.

Drumul până la destinație este de departe cel mai dăunător. Estimările de profil arată că 30% din emisiile de dioxid de carbon eliberate în atmosferă sunt provocate de mijloacele de transport. Avionul este considerat de cei mai mulți dintre noi ca fiind extrem de poluant. Însă, calculele matematice arată o altă realitate.

Trebuie ținut cont de mai mulți factori: combustibilul folosit, distanța parcursă, numărul de pasageri, dar și infrastructura drumurilor. Mașina electrică este cea mai puțin poluantă, dar pentru a putea pleca în vacanță trebuie să te asiguri că pe traseu ai stații de încărcare.

Avionul emite cea mai mare cantitate de dioxid de carbon, dar acesta câștigă detașat pentru că acoperă distanțe mari într-un timp foarte scurt.  

Amprenta de carbon în funcție de mijloace de transport

  • mașină electrică: 0.043 g CO2/km/pers
  • mașină pe benzină: 0.11 g CO2/km/pers
  • mașină pe motorină: 0.34 g CO2/km/pers
  • tren diesel: 0.06 g CO2/km/pers
  • autocar: 0.069 g CO2/km/pers
  • avion: 115 g CO2/km/pers  

Cazarea este responsabilă de 20% din totalul emisiilor de dioxid de carbon aferente întregului sector turistic. Aceste date nu sunt deloc surprinzătoare în contextul în care un singur hotel consumă zilnic pentru fiecare oaspete peste 20 de kilowati de energie electrică și 645 de litri de apă.

Ca să mai reducă din risipă și să diminueze nivelul de poluare, unele orașe au luat măsuri pentru a limita numărul de turiști.

În Amsterdam, de exemplu, se monitorizează de câțiva ani fluxul de turiști și au fost interzise serviciile de închirieri prin Airbnb. Autoritățile lucrează la noi proiecte turistice, prin care să îi redirecționeze pe vizitatori și spre alte orașe limitrofe.  

Ca turismul să fie mai prietenos cu mediul ține și de alegerile pe care le facem fiecare dintre noi. Alegeți să vizitați locuri mai puțin aglomerate și folosiți pe cât posibil bicicleta când vă deplasați dintr-un loc în altul. Nu doar că face bine la sănătate, dar emisiile de dioxid de carbon emanate sunt zero. Cazați-vă în locuri care susțin turismul sustenabil și evitați risipa de orice fel.