Solutii

Oamenii de știință vor ca industria medicală să reducă din deșeuri

3
min
29/12/2020

Aceștia cer ca spitalele să refolosească mai multe dispozitive.

Lupta față de plasticul de unică folosință ar trebui să se ducă și în spitale, cred oamenii de știință. Association of Medical Device Reprocessors (AMDR) crede că unitățile medicale ar trebui să-și reducă amprenta de carbon refuzând economia liniară pe care funcționează acum și să implementeze reutilizarea dispozitivelor la o scară mai mare.

Un nou studiu, publicat în ziarul Health Affairs, a arătat că refolosirea unor produse medicale are beneficii semnificative pentru mediu. Lanțul de aprovizionare al unui spital este responsabil pentru aproximativ 80% din emisiile sale. Însă când unitatea medicală a făcut un parteneriat cu un furnizor care ajută la reutilizarea unor accesorii, emisiile au scăzut vizibil.

În 2018, reutilizarea dispozitivelor medicale au salvat 7 milioane de kilograme de deșeuri medicale să ajungă la groapă, iar instituțiile de sănătate au economisit în jur de 470 de milioane de dolari”, se arată în studiu.

Tipurile de dispozitive care pot fi refolosite cel mai eficient sunt considerate a fi de „complexitate medie”, adică „echipamente precum sonde cu ultrasunete, manșete pentru tensiunea arterială, unele tipuri de pensă și instrumente laparoscopice, toate putând fi curățate și refolosite". Această listă nu include articole cu risc mare de contaminare, cum ar fi catetere, seringi și ace.

Profesioniștii din domeniul sănătății nu știu probabil că emisiile de gaze cu efect de seră de la spitale reduc viața și favorizează schimbările climatice și că dispozitivele de unică folosință, atunci când sunt utilizate o dată și aruncate, sunt o cauză majoră a problemei”, au transmis cei de la AMDR. „Schimbarea este aproape identică cu adăugarea unui program de reciclare în casa ta. Familia ta trebuie să fie instruită pentru a arunca ceva într-un coș diferit. Personalul medical trebuie să-și schimbe mentalitatea”.