Stiri

Oamenii de știință măsoară temperatura apei cu ajutorul sunetelor produse de cutremurele din mări

3
min
24/9/2020

Noua metodă ar putea ajuta oamenii de știință să știe cu exactitate cu cât s-a încălzit apa mărilor și oceanelor.

Un studiu publicat în revista Science, arată o nouă metodă de a măsura ritmul de încălzire a apei din mări și oceane, în special în ape mai adânci de 2.000 de metri, unde măsurătorile se puteau realiza cu dificultate. O echipă de cercetători a dezvoltat o metodă care are la bază viteza cu care sunetul produs de cutremurele din adâncuri călătorește prin apă (sunetele se deplasează mai rapid în apa caldă). Oamenii de știință au analizat date colectate între 2004 și 2016, despre peste 4.000 de cutremure care au avut loc în Oceanul Indian. Ideea a fost inițial propusă la sfârșitul anilor 1970. Însă, pentru că presupunea folosirea unor sunete generate de oamenii de știință, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind efectul acestora asupra vietăților marine, a fost abandonată. Acum, măsurând cât a durat ca semnalele cu mișcare lentă, din urma cutremurelor, să călătorească peste ape din Indonezia până la o stație de monitorizare de pe insula Diego Garcia, cercetătorii au reușit să identifice schimbările de temperatură pentru întregul ocean în decursul a 10 ani.

Undele sonore au nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru a călători de la Sumatra la Diego Garcia”, a declarat pentru BBC News autorul principal, dr. Wenbo Wu, de la Institutul de Tehnologie din California.

Schimbarea de temperatură din adâncurile oceanului, dintre Sumatra și Diego Garcia, face ca această călătorie de o jumătate de oră să varieze cu câteva zecimi de secundă. Deoarece putem măsura aceste variații foarte precis, putem deduce și cele mai mici modificări ale temperaturii medii din adâncurile oceanului”, a mai spus el. Totuși, oamenii de știință au subliniat că trebuie să aplice metoda în mai multe regiuni și să analizeze date din mai multe intervale de timp pentru a demonstra acuratețea ei.