Stiri

O specie de pești a supraviețuit în România 65 de milioane de ani, iar acum este în pericol din cauza exploatării distructive

4
min
14/11/2020

De data aceasta, semnalul de alarmă este tras de englezii de la BBC. De când a fost semnalată problema, autoritățile române nu au luat nici o măsură.

Pe o mică întindere a râului Vâlsan, trăiește unul dintre cei mai rari pești din Europa și din lume. Specia se numește Asprete, a supraviețuit ultimei extincții în masă, și are o vechime de 65 de milioane de ani, deci din perioada Cretacicului. A fost descoperit pentru prima dată în țara noastră în 1956 de un student la biologie, iar zeci de ani a fost în pragul dispariției.

Oamenii ne spuneau că specia este dispărută”, a declarat Nicolae Crăciun, biolog. “Dar eram siguri că încă mai există!

Aspretele este un pește nocturn care se ascunde sub stănci, iar acest lucru îl face greu de observat. Estimările oficiale sunt că mai există doar 10-15 exemplare, pe o întindere de doar un kilometru de râu, în timp ce la începutul anilor 2000, populația număra aproximativ 200 de exemplare.

La sfârșitul lui octombrie, biologul Andrei Togor (foto) monitoriza speciile de pești de pe râul Vâlsan, când a observat un grup de 12 exemplare. “Este una dintre cele mai mari recompense pe care le poate avea un biolog de teren”, a spus el pentru BBC.

Din păcate, construirea unor baraje pe râu afectează în mod evident populația de asprete, oamenii deteriorând rapid habitatul acestuia. Tot mai multe baraje și exploatări forestiere și-au făcut apariția de-a lungul râului, iar debitul apei a scăzut la jumătate. Aceasta creează condiții mult mai grele pentru pești. În plus, oamenii iau pietre din râu pentru construcții, distrugându-le habitatul. Cele mai mari probleme rămân însă defrișarea și construirea de baraje. Contactată de BBC pentru a comenta situația, Hidroelectrica nu a oferit nici un răspuns oficial.

Aspretele este inclus pe lista "speciilor pe cale de dispariție cu o situație critică" de către Convenția de la Berna privind viața sălbatică și habitatele naturale europene. Un plan de lucrări văzut de reporterii BBC relevă faptul că Hidroelectrica nu respectă reglementările privind cantitatea de apă pe care trebuie să o elibereze în aval, debitul scăzând dramatic în special în timpul verii.

Planul de acțiune al activiștilor de mediu este, așa cum a declarat Alex Găvan, de la fundația care îi poartă numele, este să repopuleze Râul Doamnei și Argeșul, iar în același timp să lupte pentru restaurarea ecologică a râului Vâlsan. Planurile includ un centru de reproducere pe malul râului, dar finanțarea costă milioane de euro și poate veni numai printr-un ordin ministerial.

Credit foto: Alex Găvan