În luna martie a acestui an, fotograful Tom Vierus, stabilit în Fiji, a realizat o captură fotografică ce s-a dovedit a avea o însemnătate științifică majoră, fără ca el să fie conștient de acest lucru la acel moment.
În timpul unei expediții de fotografiere a păsărilor pe insula New Britain din Papua Noua Guinee, Vierus a reușit să surprindă prima imagine cunoscută cu o pasăre de pradă extrem de rară, denumită Accipiter princeps, conform descopera.ro.
Cunoscută local sub numele de „keango” sau„kulingapa”, această pasăre vulnerabilă, conform Listei Roșii a IUCN, a fost foarte puțin studiată până acum. Specia era cunoscută doar prin patru exemplare colectate în trecut, dar niciunul nu fusese vreodată fotografiat până la această descoperire.
Dispărută de peste o jumătate de secol
John Mittermeier, directorul programului Searchfor Lost Birds din cadrul organizației American Bird Conservancy, a explicat că „ultima dată când s-a înregistrat un exemplar al speciei a fost în iulie 1969, iar acel specimen se află în prezent la Muzeul American de Istorie Naturală din New York”. Deși au fost raportate observații vizuale ale acestei păsări în ultimele decenii, Accipiter princeps nu a fost documentată nici fotografic, nici prin înregistrări sonore, de mai bine de jumătate de secol.
Această situație a luat sfârșit odată cu fotografia surprinsă de Vierus. Într-o călătorie de cercetare alături de World Wide Fund for Nature (WWF) în Pomio, în partea estică a insulei, Vierus, ghidat de localnici prin pădurile dense, a fotografiat mai multe specii, printre care și această pasăre de pradă. „Nu mi-am dat seama atunci cât de importantă era fotografia”, a mărturisit el pentru IFL Science.
Amenințări pentru speciile rare
„A fost o adevărată surpriză să aflu că imaginea capturată este, de fapt, prima fotografie cunoscută cu această specie dispărută!”, a adăugat Vierus. Totuși, faptul că pasărea a scăpat atenției cercetătorilor atât de mult timp nu este complet surprinzător. Oscar Pileng, un ofițer WWF din Pomio, a confirmat că „localnicii au menționat raritatea acestei păsări, fiind întâlnită doar în zonele izolate și neobservată în regiunile decoastă”.
Această redescoperire importantă a atras atenția asupra necesității de a proteja habitatul fragil al acestei specii. Pileng a subliniat importanța intensificării eforturilor de conservare, având în vedere amenințările tot mai mari din zonă, precum agricultura extensivă, exploatarea forestieră și mineritul.
Foto: WWF Pacific/Tom Vierus