Stiri

O nouă minune medicală la Iași: picior amputat de tren, replantat de chirurgi. Starea drumurilor din România produce tragedii

9
min
18/1/2023

Pe parcursul celor 13 ore petrecute în blocul operator, băiatul a suferit mai multe intervenţii chirurgicale.

Băiatul căruia i-a fost replantată gamba după o amputaţie suferită când a fost lovit de tren în gara Vatra Dornei Băi are o evoluţie bună, a declarat, miercuri, medicul Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reparatorie din cadrul Spitalului pentru copii „Sf. Maria” din Iași.

Intervenție chirurgicală de 13 ore

„Are o evoluţie favorabilă, fără a exista deocamdată complicaţii locale şi metabolice suplimentare. Dar, evident, nu este nici în afara riscului vital, nici a riscului funcţional. (…) Sperăm că membrul îşi va păstra viabilitatea în următoarele 24 de ore, aceasta fiind confirmarea că membrul va fi viabil definitiv”, a afirmat dr. Sidonia Susanu.

Nu doar starea membrului afectat contează, a ţinut să sublinieze medicul.

„Contează mai ales starea pacientului şi gravitatea leziunilor. O amputaţie simplă are o rată de succes mult mai mare. Dacă aceste amputaţii sunt asociate şi cu un traumatism sever, cum este cel produs prin accident feroviar, are un impact biologic mult mai mare”, a explicat dr. Sidonia Susanu.

Potrivit acesteia, pe parcursul celor 13 ore petrecute în blocul operator, băiatul a suferit mai multe intervenţii chirurgicale.

Terapia intensivă, extrem de importantă

„Copilul a fost admis în spitalul nostru cu o ambulanţă aeriană de tip SMURD. A fost internat în terapie intensivă pentru terapii complementare concomitent cu replantarea membrului inferior amputat. În afara acestui membru amputat, cu ajutorul investigaţiilor făcute la computerul tomograf, copilul a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral, fractură de omoplat, ruptură de splină, pentru care s-a efectuat de altfel şi splenectomie. Intervenţia chirurgicală efectuată cu mai mare dificultate din cauza traumelor asociate a fost realizată cu succes deocamdată”, a declarat dr. Sidonia Susanu.

Mai poți citi: PNRR, în pericol la nivelul întregii UE să nu fie închis în termen, inclusiv în ce privește proiectele de mediu

Medicul a precizat că astfel de intervenţii chirurgicale, deşi reprezintă patologia reală a chirurgiei plastice şi reparatorii, reprezintă o provocare şi în aceeaşi măsură o satisfacţie pentru întreaga echipă medicală.

„Mai ales pentru medicii anestezişti, care reuşesc să asigure suportul fără de care pacientul nu doar că nu ar putea fi operat, dar şi-ar putea pierde viaţa. De menţionat că în primele zile de evoluţie, suportul echipei de terapie intensivă este mai important decât cel al echipei chirurgicale”, a subliniat dr. Sidonia Susanu.

Tragediile rutiere se înmulțesc

Sidonia Susanu a menţionat că în ultima vreme a crescut numărul de pacienţi care ajung la spital din cauza traumatismelor suferite în urma accidentelor rutiere.

„Din nefericire, în România există un număr de cazuri atât de mare pentru că în ţări în care prevenţia există, acest gen de accidente nu se mai produc. Numărul traumatismelor severe a crescut foarte mult. În decembrie anul trecut au fost cei trei copii din autocar, dar în aceeaşi zi cu ei au fost un accident de la Vaslui, iar cu o zi înainte au fost alţi copii. Adică acum în fiecare zi există accidente rutiere deosebite, nu neapărat cu amputaţie de membre, dar cu traumatisme foarte severe şi complexe”, a declarat dr. Sidonia Susanu.

Băiatul în vârstă de 15 ani fusese transferat marţi cu un elicopter SMURD la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. El a suferit o amputaţie de picior după ce a fost lovit de un tren în apropierea staţiei CF Vatra Dornei Băi.

În luna decembrie 2022, o echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, condusă de dr. Sidonia Susanu, în urma unei intervenţii care a durat 20 de ore, a reuşit să replanteze ambele braţe unei adolescente în vârstă de 15 ani, care fusese victimă a unui accident de autocar.

De asemenea, în ianuarie 2022, aceeaşi echipă de medici condusă de dr. Sidonia Susanu a replantat piciorul stâng al unei fete de 13 ani, care a fost lovită de o locomotivă în apropiere de gara Bacău.

Sursa foto: Facebook/Costel Alexe