Stiri

O maimuță care abia a fost descoperită este deja în pericol de dispariție

3
min
25/11/2020

Mai sunt doar 250 de Popa langur în Myanmar.

După îndelungi cercetări, oamenii de știință de la Centrul German de Primatologie (DPZ) și din cadrul organizației de mediu Fauna and Flora International (FFI) au descoperit o nouă specie de maimuță, pe care au botezat-o Popa langur.

Aceasta este o specie de maimuță-langur -Trachypithecus, după denumirea sa științifică - endemică în subcontinentul indian și Asia de Sud-Est, numită după Muntele Popa, un sit sacru situat pe un vulcan inactiv din centrul Myanmarului. În această zonă a fost localizat cel mai mare grup al speciei, cu 100 de indivizi, iar alte trei grupuri de Trachypithecus popa au fost identificate, tot în centrul Myanmarului. Numărul total al exemplarelor fiind între 200 și 250.

Maimuța, care măsoară între 50 și 60 de centimetri, s-ar fi separat de alte maimuțe-langur în urmă cu aproximativ un milion de ani. Descrierea acestei noi specii a fost posibilă după analizarea AND-ului unui specimen colectat pentru Muzeul de Istorie Naturală din Londra, cu mai bine de o sută de ani în urmă. Potrivit oamenilor de știință, specia diferă în special prin culoare, lungimea cozii și dimensiunea craniului.

Abia identificată, maimuța-langur Popa este deja amenințată cu dispariția”, a avertizat Frank Momberg, unul dintre cercetătorii de la FFI. „Noi studii pe teren și măsuri de protecție urgente vor fi efectuate de FFI și de alții pentru a salva maimuțele-langur de la dispariție”, a subliniat Ngwe Lwin, primatolog în cadrul proiectului din Myanmar al organizației de mediu.

Această descoperire este dulce-acrișoară pentru că numărul mic de exemplare și nivelul de degradare pe care îl suferă zonele unde trăiesc sunt extrem de îngrijorătoare. A fost foarte palpitant să lucrez cu toți colegii internaționali în acest proiect cuprinzător și să descriem noua specie, dar e greu de acceptat faptul că Popa langur este deja amenințată cu dispariția”, a comentat și Roberto Portela Miguez, de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.