Conform datelor Agenției Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual uciși de poluare. La un calcul simplu, aflăm că 63 de oameni mor zilnic din cauza poluării în România. Doar că poluarea nu e un criminal care te înjunghie. Te ucide încet, dar sigur. În asociere cu alte boli, poluarea aerului devine fatală. Iar plămânii noștri sunt bolnavi, chiar dacă nu ne dor și nu îi vedem înnegrindu-se. Organizația Declic a adus subiectul în atenția publică într-un mod inedit, printr-o instalație cu plămâni care respiră și se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul, poziționată în Piața Victoriei. Timp de o lună, putem vedea aici cum arată și plămânii noștri care inhalează aer poluat din orașele României.
Acest panou este un sistem inovator în România, cu filtre HEPA și cu ventilatoare care imită respirația, pentru a demonstra impactul poluării aerului și funcționează independent, cu panouri solare, putând fi mutat lunar în cât mai multe orașe. Panoul are inclus un senzor care măsoară calitatea aerului, iar datele înregistrate de senzor vor fi afișate în timp real pe ecranul instalat pe panou. Plămânii uriași sunt acoperiți de filtre care se înnegresc în funcție de cât de poluat este aerul „pe care îl respiră”. Vedem, astfel, cu ochii noștri, în câte zile se înnegresc plămâniii de la poluare și cum li se schimbă treptat culoarea. Așa ar putea să se înnegrească plămânii, dacă aerul este poluat (simulare):
Panoul este instalat în Piața Victoriei, la ieșirea de la metrou pe Bulevardul Lascăr Catargiu. În partea stângă se vede în timp real calitatea aerului, sunt date transmise de senzorul instalat pe panoul cu plămâni. Se poate verifica și nivelul poluării din zilele care au trecut. Dacă e verde, înseamnă că aerul este curat. Dacă este portocaliu, valorile sunt depășite, iar dacă imaginea este roșie sau mov, trebuie evitată zona Piața Victoriei, pentru că aerul este toxic.
Filtrele în care sunt îmbrăcați plămânii se vor înnegri, întocmai precum plămânii naturali, atunci când sunt expuși timp îndelungat la aer poluat. Vom urmări dacă culoarea plămânilor se va schimba.
Acțiunea are loc în cadrul campaniei Declic ”Aer pentru viață”, o petiție semnată de peste 21.000 de cetățeni care cer Ministerului Mediului instalarea de sisteme performante de monitorizare a calității aerului.