Stiri

O grădină zoologică din Finlanda va returna doi panda giganţi Chinei din cauza lipsei de fonduri

5
min
31/1/2023

Ministerul de Externe finlandez a declarat că a înfiinţat un grup de lucru pentru a găsi o soluţie.

O grădină zoologică din Finlanda a anunţat vineri că se pregăteşte să returneze doi panda giganţi împrumutaţi de China deoarece nu îşi mai permite să-i întreţină din cauza lipsei de fonduri, relatează Reuters.

Urşii panda, pe nume Lumi şi Pyry, au fost aduşi în Finlanda în ianuarie 2018, la nouă luni după ce preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat ţara nordică şi a semnat un acord comun privind protejarea animalelor.

Grădina ar avea nevoie de cinci milioane de euro

Grădina Zoologică Ahtari, o companie privată care a sperat că cei doi panda vor atrage vizitatori în locaţia sa din centrul Finlandei, a declarat că a acumulat în schimb datorii crescânde pe măsură ce pandemia a redus numărul turiştilor.

Guvernul Finlandei, care a oferit un sprijin unic de 200.000 de euro în 2021, a refuzat o solicitare din partea grădinii zoologice de finanţare cu 5 milioane de euro.

Poți citi și: Tanczos Barna: Sistemul de Garanţie-Returnare este generat de producători, este un format inovativ

Decizia a venit după ce unii parlamentari au declarat că suma este mai mare decât cheltuieşte anual Finlanda pentru protejarea unora dintre propriile specii pe cale de dispariţie.

Ministerul de Externe finlandez a declarat că a înfiinţat un grup de lucru pentru a găsi o soluţie, dar a adăugat că nu există nicio certitudine că aceasta va fi găsită.

„Dacă cei doi panda vor fi returnaţi, noi credem că autorităţile chineze vor înţelege că este o decizie de afaceri a unei companii private aflate într-o situaţie financiară dificilă", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

„Nu credem că acest lucru va avea efecte extinse asupra relaţiilor dintre Finlanda şi China", a mai spus el.

O decizie finală cu privire la returnarea cei doi panda va fi luată pe 28 februarie, a spus grădina zoologică.

Panga giganţi, ale căror feţe alb cu negru i-a făcut să fie îndrăgiţi în întreaga lume, sunt consideraţi o specie vulnerabilă, în condiţiile în care o mare parte din habitatul lor natural din zonele montane din sud-vestul Chinei este ameninţat din cauza defrişărilor.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ I, RobertG/ CC BY-SA 3.0