Stiri

O defalcare globală a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru fiecare sector de activitate

3
min
2/5/2022

În câteva decenii, gazele cu efect de seră (GES), în principal sub formă de emisii de CO₂, au crescut într-un ritm fără precedent ca urmare a creșterii globale și a consumului de resurse.

În câteva decenii, gazele cu efect de seră (GES), în principal sub formă de emisii de CO₂, au crescut într-un ritm fără precedent ca urmare a creșterii globale și a consumului de resurse.

Pentru a descoperi sectoarele majore din care provin aceste emisii, acest grafic din Our World in Data extrage cele mai recente date din 2016, prin intermediul Climate Watch și a World Resources Institute, când emisiile totale au atins 49,4 miliarde de tone de CO₂.

Emisiile globale de GES pot fi urmărite aproximativ în patru mari categorii: energie, agricultură, industrie și deșeuri. În mod covârșitor, aproape trei sferturi din emisiile de GES provin din consumul mondial de energie.

- Energie: 73.2%

- Agricultură: 18.4%

- Procese industriale: 5.2%

- Deșeuri: 3.2%

Miliarde de oameni se bazează pe vehicule alimentate cu benzină și motorină pentru a se deplasa. Drept urmare, ele contribuie la aproximativ 12% din emisiile globale. Dar această provocare este și o oportunitate: adoptarea de către consumatori a vehiculelor electrice (EV) ar putea ajuta în mod semnificativ la îndepărtarea lumii de la utilizarea combustibililor fosili, atât pentru călătoriile pasagerilor, cât și pentru transportul de marfă, deși încă mai sunt de depășit scăderi de viteză.

Între timp, clădirile contribuie cu 17,5% din emisiile legate de energie în ansamblu, ceea ce are sens când îți dai seama de faptul uimitor că orașele folosesc 60-80% din necesarul anual de energie al lumii. Având în vedere că mega-orașele (în care locuiesc peste 10 milioane de oameni) cresc în fiecare zi pentru a găzdui populația urbană în creștere, aceste cote ar putea crește și mai mult.

A doua cea mai mare categorie de emisii este sectorul pe care ne bazăm zilnic pentru alimentele pe care le consumăm.

Poate deloc surprinzător, metanul provenit de la cirezile de vaci și alte animale contribuie cel mai mult la emisii, cu 5,8% în total. Aceste alimente au, de asemenea, unele dintre cele mai mari amprente de carbon, de la fermă la masă.

Un alt aspect important este cât de mult teren ocupă cerințele noastre agricole generale. Atunci când zone semnificative de pădure sunt defrișate pentru pășunat și terenuri de cultură, există o legătură clară între utilizarea pământului și creșterea emisiilor globale.

Deși multe dintre aceste sisteme energetice sunt încă status quo, mixul energetic global este pregătit pentru schimbare. După cum arată datele, punctele potențiale de perturbare au devenit din ce în ce mai clare pe măsură ce lumea se îndreaptă către o revoluție a energiei verzi.