Stiri

O cunoscută trupă va lansa un disc din sticle de plastic reciclate din deșeuri

2
min
18/6/2024

Formația Coldplay și-a propus să realizeze cel mai ecologic album de până în prezent pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon

Coldplay își propune să inoveze în industria muzicală cu cel mai ecologic album al lor, "Moon Music", al zecelea din discografia grupului, anunțat recent de BBC, citat de news.ro.

Fiecare disc de vinil va fi realizat din nouă sticle de plastic reciclat, provenind din deșeuri de consum, în timp ce o ediție specială "notebook" va conține 70% plastic din râul Las Vacas, din Guatemala. Această inițiativă promite să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 85% și să împiedice utilizarea a peste 25 de tone de plastic virgin.

Coldplay a fost un pionier în promovarea sustenabilității în muzica rock. În 2021, au lansat un plan de reducere a amprentei de carbon pentru turneul lor mondial "Music Of The Spheres", folosind lumini alimentate cu energie solară și combustibil sustenabil pentru aviație, ceea ce a redus emisiile de CO2 cu 59% comparativ cu turneul anterior.

Soluții sustenabile

În ultimul deceniu, vinilurile au cunoscut o revenire spectaculoasă, cu vânzări în Marea Britanie care au atins anul trecut 5,9 milioane de unități, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Totuși, materialul utilizat pentru fabricarea vinilului, PVC-ul, este un derivat al industriei petroliere și poate necesita până la 1.000 de ani pentru descompunere. Universitatea Keele estimează că un disc de vinil conține, în medie, 135 g de PVC, cu o amprentă de carbon de 0,5 kg CO2.

Artisti precum Billie Eilish, Idles, Brent Faiyaz și Holly Humberstone au adoptat soluții sustenabile folosind vinil reciclat sau eco-vinil. În 2019, Nick Mulvey a lansat single-ul "In The Anthropocene" pe vinil realizat din plastic găsit pe plajele din sudul Regatului Unit, cunoscut sub denumirea de "vinil oceanic".

90% plastic reciclat

Coldplay va lansa și ediții pe CD ale albumului "Moon Music" într-un format nou, EcoCD, realizat din 90% plastic reciclat, reducând emisiile cu 78% comparativ cu CD-urile tradiționale. "Moon Music" se alătură albumelor ce datează din 2000, când a apărut "Parachutes" cu single-ul lor de debut, "Yellow". Pe acest disc, trupa colaborează din nou cu Max Martin, maestrul pop suedez, care a produs și "Music Of The Spheres" în 2021.

Primul single, "feelslikeimfallinginlove", va fi lansat pe 21 iunie, cu o săptămână înainte de a fi cap de afiș la Glastonbury pentru a cincea oară, stabilind un record. Videoclipul piesei a fost filmat recent la teatrul antic roman, Odeonul lui Herodes Atticus, situat pe versantul sudic al Acropolei din Atena, Grecia. Fanii au fost invitați să participe la filmare, iar videoclipul prezintă treptele de piatră și marmură iluminate cu brățările LED distribuite la concertele trupei.

Printre piesele de pe album se numără și "One World", pentru care mii de fani au fost invitați să adauge backing vocals prin intermediul site-ului Coldplay. Albumul "Moon Music" este programat să fie lansat pe 4 octombrie.