Life Style

O amprentă ecologică mai mică în doar 9 pași

4
min
22/4/2021

Amprenta ecologică măsoară impactul pe care oamenii îl au asupra naturii. Cerere și ofertă. Cererea reprezintă cât de mult luăm noi din natură. Oferta este cantitatea de resurse, dar și cantitatea de deșeuri pe care planeta le poate absorbi.

Atunci când cererea noastră este prea mare, amprenta noastră ecologică este una negativă. Așadar, amprenta ecologică estimează cantitatea de “mediu” necesară pentru a produce bunurile și serviciile necesare susținerii unui anumit stil de viață. La nivel mondial, consumăm mult mai multe resurse decât natura poate regenera, având nevoie de aproape două planete pentru a ne susține stilul de viață actual. Țările vestice sunt principalele vinovate, așa că fiecare dintre noi poate lua măsuri pentru a-și reduce amprenta ecologică. 

PASUL 1: Redu, repară, reutilizează și reciclează

Ordinea este importantă. Încearcă să consumi mai puțin, întrebându-te înainte de fiecare achiziție: „chiar am nevoie de acest produs?” Fii creativ cu lucrurile tale și găsește-le noi întrebuințări. Împachetează cadourile în reviste sau hârtie folosită, transformă borcanele în ghivece pentru flori, cutiile de conserve în suporturi pentru instrumente de scris sau accesorii etc. În ultimă instanță, când obiectul nu mai poate fi nici reparat, nici reutilizat, du-l la un centru de reciclare. 

PASUL 2: Cumpără mai rar, dar mai bun

Produsele ieftine tind să se deterioreze mai repede și ajung în scurt timp la gunoi. Investește în produse de calitate, pe care le poți folosi o perioadă mai îndelungată. Astfel, vei reduce consumul de materii prime necesare producției, precum și cantitatea de deșeuri pe care o produci și, pe termen lung, vei face și economii. Moda rapidă are efecte negative atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru oameni: consum mare de apă, emisii de dioxid de carbon, cantitate uriașă de deșeuri, iar angajații din această industrie sunt expuși substanțelor chimice folosite în producție.

PASUL 3: Călătorește activ

Transportul este responsabil pentru un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global. Alege să mergi pe jos, cu bicicleta, sau cu mijloacele de transport în comun. Este și o oportunitate de a face mișcare. Folosește mașina mai rar, mai ales în oraș, și evită călătoriile cu avionul atunci când mergi în vacanță.

PASUL 4: Mănâncă mai puțină carne...

… Și cât mai puține produse de origine animală! În acest pas, ce anume mâncăm contează mai mult decât de unde vine mâncarea respectivă. Cea mai eficientă schimbare pe care o poți face pentru a reduce impactul negativ al dietei tale este să consumi mai puțină carne și mai multe produse locale vegane. De asemenea, nu risipi mâncarea. Dacă risipa alimentară ar fi o țară, ar fi a treia cea mai mare țară cu emisiide CO2 din lume. Cumpără mai puțin, depozitează mâncarea corect și refolosește resturile rămase.

PASUL 5: Evită ambalajele

Ambalajele au un rol important, de protecție, dar problema este că aproape tot ceea ce cumpărăm este ambalat, și uneori chiar inutil. Doar 9% din totalul de plastic consumat este reciclat la nivel global. În jur de 12% este incinerat, iar restul merge la groapa de gunoi sau ajunge să polueze oceane și păduri. Evită ambalajele oricând ai ocazia. Cumpără din piețe sau din magazine „zero-waste”. Refuză punga (indiferent de material) pentru cântărirea fructelor și legumelor care nu o necesită. Folosește o sticlă de apă reutilizabilă, un termos sau o cană de cafea portabilă.

PASUL6: Redu consumul de apă

Numai 40% din apa de suprafață din Europa atinge o stare ecologică bună. Redu consumul de apă oricând ai ocazia. Închide robinetul atunci când te speli pe dinți și alege să faci duș, nu baie.

PASUL 7: Folosește energia în mod eficient

Sunt foarte multe feluri în care poți reduce consumul de energie la tine acasă. Folosește becuri economice și stinge lumina când pleci din cameră. Asigură-te că mașina de spălat rufe și cea de spălat vase sunt pline înainte de a le porni. Scoate din priză aparatele și încărcătoarele, chiar și pe cele care intră în standby. Înainte de a da termostatul mai tare, mai ia un pulover pe tine.

PASUL 8: Alătură-te unei organizații pentru protecția mediului

Organizațiile pentru protecția mediului ajută restul comunității și conducătorii politici să conștientizeze importanța acestui subiect. Implică-te direct într-o astfel de organizație prin orice știi să faci, fie că te pricepi la comunicare, calcule, arte, sau orice altceva. Evidențiază problemele comunității tale și încearcă să găsești soluții. Dacă nu ai timp să fii membru activ, promovează activitatea organizațiilor de mediu și susține-le financiar prin donații.

PASUL 9: Implică-te în comunitatea ta

Susține prin vot candidații care se obligă să ia măsuri pentru protecția mediului înconjurător. Ia legătura cu reprezentanții locali și sugerează-le schimbări ce pot reduce amprenta de carbon a localității, de la un sistem de reciclare mai eficient, la mai multe piste de biciclete. Poți conduce inițiative similare și în școală, cerând conducerii să instaleze pubele separate pentru reciclat sau parcări pentru biciclete în curtea școlii.

Află care este amprenta ta ecologică și fă tot posibilul să o reduci prin cei 9 pași simpli, gândiți de dr. Lorena Axinte.

Foto: Colin Behrens / Pixabay