Stiri

Numărul dezastrelor naturale s-a dublat în ultimii 20 de ani din cauza schimbărilor climatice

3
min
13/10/2020

Aceste evenimente au ucis peste 1,2 milioane de oameni!

Potrivit unui raport recent al Oficiului Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre, în ultimii 20 de ani au fost sesizate de două ori mai multe dezastre naturale, comparativ cu precedenții 20 de ani. Analiza a luat în calcul perioada dintre anul 2000 și 2019, când au fost 7.348 de dezastre naturale pe nivel mondial, aproape de două ori mai multe decât între 1980 și 1999. Cifra ar putea fi și mai mare, în condițiile în care numeroase state, în special din Africa și Asia, nu furnizează date privind impactul economic. În aceste dezastre și-au pierdut viața cel puțin 1,2 milioane de oameni și au fost înregistrate pagube de 3 miliarde de dolari – aproape dublu față de sumele din precedentele două decade.

Covid-19 a făcut guvernele și publicul, în general, mult mai conștiente de riscurile din jurul nostru. Dacă văd că pandemia de Covid-19 e atât de cumplită, urgența climatică poate fi mult mai gravă”, a transmis secretarul general al Oficiului, Mami Mizutori. „Fără o recuperare verde, nu vom face decât să creștem urgența climatică”.

Documentul, care nu s-a concentrat asupra riscurilor epidemiologice precum coronavirus, arată că creșterea dezastrelor naturale are legătură, în principal, cu creșterea dezastrelor climatice, de la 3.656 (1980 – 1999) la 6.681 (2000 – 2019). „Este năucitor faptul că continuăm de bunăvoie și cu bună știință să semănăm semințele propriei noastre distrugeri, în ciuda științei și a dovezilor că ne transformăm singura casă într-un iad nelocuibil pentru milioane de oameni”, a adăugat Mizutori. Guha-Sapir, de la același Oficiu, a avertizat că, dacă evenimentele meteorologice extreme vor continua să crească la aceeași viteză în următorii 20 de ani, „viitorul omenirii pare într-adevăr foarte sumbru”. „Este vorba de guvernare dacă vrem să scăpăm această planetă de flagelul sărăciei, de pierderile suplimentare de specii și biodiversitate, de explozia riscurilor urbane și de cele mai grave consecințe ale încălzirii globale”, a mai spus Mizutori.

Foto: Storymaps