CSR

Numărul de puncte de colectare separată marcate pe Harta Reciclării a crescut cu 70% în 2020

3
min
17/12/2020

Platforma include în prezent peste 12.100 de puncte de colectare separată în toată țara.

Harta Reciclării, platforma națională, interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare separată a deșeurilor reciclabile din România, a crescut cu 70% în acest an, după ce atât inițiatorii proiectului, cât și utilizatorii înregistrați pe site în ultimul an, au cartat și adăugat pe hartă peste 5.400 de puncte față de cele existente deja anul trecut. Platforma a fost lansată în luna mai 2019 de Asociația Viitor Plus, cu sprijinul Coca-Cola HBC România și cu susținerea Ministerului Mediului.  

Platforma are două componente: harta cu punctele de colectare la nivel național și o componentă cu resurse educative. În acest moment, numărul total de puncte de colectare marcate pe hartă a depășit 12.100, dintre care cele mai multe sunt în București, respectiv 1.770 de puncte. Capitala este urmată de județele Bistrița-Năsăud cu peste 872 de puncte și Brașov, cu 648, apoi de județele Hunedoara, Cluj, Sibiu, Timiș și Mureș, fiecare cu peste 500 de punte de colectare separată marcate pe hartă. Platforma conține și numeroase informații despre ce înseamnă colectarea separată, reciclarea și alternativele pe care le avem la dispoziție, astfel încât să reducem amprenta pe care o avem asupra mediului înconjurător.

În ceea ce privește tipologia acestor puncte de colectare, cele mai multe sunt situate în incinta unor magazine comerciale, urmate de punctele de colectare stradală și cele din bezinării.

Cele mai multe recipiente de colectare marcate pe hartă sunt pentru baterii, PET și ambalaje de plastic, urmate de cele pentru hârtie, deșeuri electrice și electronice și doze de aluminiu. Pe Harta Reciclării se găsesc însă puncte de colectare pentru un număr de 65 de materiale, dintre cele mai diverse: de la hârtie, doze dealuminiu, DEEE și textile, până la medicamente, anvelope, ulei uzat, piese de mobilier sau piese de motor. 

Instrumentul este cu atât mai util în această perioadă, în care încercăm să limităm cât mai mult deplasările și să găsim cât mai aproape de casă puncte de colectare separată pentru acele tipuri de deșeuri reciclabile care rămân o resursă odată ce sunt colectate corect și reciclate. Realitatea recentă ne-a dovedit încă o dată cât de important este efortul comun în rezolvarea unor probleme stringente și, dacă vom continua așa, cu siguranță vom ajunge acolo unde ne dorim cu toții. Noi #NuNeOprimAici!”, a declarat Alice Nichita, Public Affairs & Communication Manager la Coca‑Cola HBC România.

Harta Reciclării poate fi accesată atât de pe dispozitive mobile (smartphones și tablete), cât și pe laptopuri și desktop-uri.