Stiri

Nou președinte în Brazilia, aceleași probleme cu defrișările enorme în Amazonia, în ciuda promisiunilor contrare

3
min
26/2/2023

Doar norii să mai salveze suprafața defrișată.

Alegerea lui Luiz Inacio Lula da Silva la preşedinţia Braziliei pare să nu fi însemnat nimic până acum: defrişările în Amazonia braziliană au stabilit un record pentru o lună de februarie, potrivit unor date oficiale incomplete disponibile vineri, relatează AFP.

Doar norii să mai salveze suprafața

Dispozitivul de monitorizare prin satelit a detectat 209 de kilometri pătraţi distruşi în partea braziliană a celei mai mari păduri tropicale din lume, potrivit datelor preliminare ale sistemului de monitorizare DETER al Institutului Naţional de Cercetare Spaţială (INPE).

Această zonă, echivalentă cu peste 29.000 de terenuri de fotbal, include doar date compilate până la 17 februarie, dar este deja mai mare decât recordul anterior de 199 km2 distruşi în februarie 2022, ultimul an al guvernării fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

"Creşterea defrişărilor poate fi o reflectare a limitelor de detectare de luna trecută din cauza prezenţei norilor, iar ceea ce se observă astăzi include poate atât zona distrusă în aceasta lună, cât şi din ianuarie", a declarat Daniel Silva, specialist în conservare la ONG-ul WWF-Brazilia.

Mai poți citi: VIDEO EXCLUSIV „Vulcanii noroioși” din București, blestemul termoficării

Sub guvernarea Bolsonaro, defrişarea medie anuală în Amazonia braziliană a crescut cu 75,5% în raport cu deceniul precedent.

Această distrugere este în principal rezultatul faptului că fermierii doresc să-şi extindă terenurile pentru culturi şi animale, activităţi a căror dezvoltare a fost susţinută mereu de Jair Bolsonaro.

Luiz Inacio Lula da Silva, în vârsta de 77 de ani, a preluat funcţia de preşedinte al Braziliei la începutul lunii ianuarie - pentru a treia oară - făcând din protejarea pădurilor una dintre priorităţile mandatului său pentru ca ţara sa să nu mai fie considerată o "paria" pe probleme climatice.

Foto: Facebook/Lula