Stiri

Norii pot fi responsabili de încălzirea globală

2
min
17/8/2021

Una dintre întrebările fundamentale cu privire la schimbările climatice este, de asemenea, una dintre cele mai spinoase: cât de mult, exact, se va încălzi Pământul ca răspuns la emisiile viitoare de gaze cu efect de seră?

Răspunsul, spun oamenii de știință, se află chiar pe cer, în formațiunile de nori. Ei sunt purtătorii pufoși ai schimbărilor climatice, jucând un rol critic în acest sens.

O serie de studii recente au arătat noi descoperiri. Pe măsură ce lumea se încălzește, acoperirea norilor se va schimba pe tot globul. Și acești nori în schimbare vor accelera probabil încălzirea globală.

Asta înseamnă că Pământul poate fi puțin mai sensibil la gazele cu efect de seră decât ar fi putut sugera unele estimări mai vechi.

„Norii sunt o mare incertitudine”, a spus Paulo Ceppi, un om de știință climatic la Imperial College din Londra și co-autor al unuia dintre noile studii. „Și așa a fost principala motivație. Vrem să înțelegem cum se vor schimba norii și cum acest feedback asupra norilor va afecta încălzirea globală. ”

Acest tip de cercetare este un demers dificil. Norii au uneori un efect de încălzire asupra climatului local și uneori un efect de răcire - totul depinde de tipul de nor, de clima locală și de o varietate de alte condiții.

Schimbările climatice nu fac decât să complice problema. Se așteaptă ca încălzirea globală să crească anumite tipuri de nori în anumite locuri și le va reduce în altele.

De ani de zile, oamenii de știință s-au străduit să stabilească exact cum s-ar schimba norii odată cu încălzirea viitoare, și dacă aceștia vor înrăutăți schimbările climatice, sau dacă ar putea diminua unele dintre efectele sale. Este o întrebare dificilă. Oamenii de știință folosesc de obicei modele computerizate pentru a face predicții despre viitoarele schimbări climatice, dar norii sunt foarte greu de simulat, mai ales la scară globală.