Stiri

Noile reglementări privitoare la Fondul pentru mediu, criticate de Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu

12
min
22/9/2022

Din 2018 până în prezent, conform datelor oficiale, obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare a deşeurilor de ambalaje au fost îndeplinite atât ca ţintă pe tip de material, cât şi ca ţintă globală. 

 

Modificarea Ordonanţei 196/2005 privind Fondul pentru mediu nu va aduce un grad mai înalt de claritate, transparenţă şi predictibilitate în funcţionarea lanţului de gestionare a deşeurilor de ambalaje, susţine Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), într-un comunicat de presă.

ARAM: Sistemul acum își atinge țintele

"În cazul ambalajelor, sistemul de răspundere extinsă a producătorului a atins, în ultimii ani, un grad de transparenţă care a permis atingerea ţintelor de colectare şi reciclare existente în legislaţia europeană, prin responsabilitatea individuală partajată pentru fiecare actor de pe lanţul de valoare.

Din 2018 până în prezent, conform datelor oficiale, obiectivele anuale de valorificare, respectiv de reciclare a deşeurilor de ambalaje au fost îndeplinite atât ca ţintă pe tip de material, cât şi ca ţintă globală. 

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Proiectul adoptat de Guvern aduce modificări fundamentale în acest sistem, care nu ajută la întărirea rolurilor şi responsabilităţilor fiecărui actor din ciclul de viaţă al ambalajelor, ci, dimpotrivă, pun sub semnul întrebării buna funcţionare a sistemului de transfer de responsabilitate şi îndeplinirea ţintelor în anii următori", a declarat Alin Vişan, preşedintele ARAM.

Risc de blocaje în sistem

Conform asociaţiei de profil, schimbarea formulării referitoare la cantităţile de deşeuri de ambalaje ce până acum trebuiau "încredinţate în vederea valorificării" în cele "efectiv valorificate", fără a fi definit clar momentul în care acestea sunt considerate valorificate, riscă să ducă la blocaje în sistem.

"În locul unor îmbunătăţiri aşteptate, cum este operaţionalizarea de către autorităţile publice locale a principiului <Plăteşte pentru cât arunci>, pentru a corecta deficienţele identificate şi a creşte astfel gradul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje din fluxul municipal, prin noile schimbări statul pune o presiune suplimentară nejustificată pe producătorii care au finanţat neîntrerupt actualul sistem de management al deşeurilor cu sume considerabile.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Şi din acest motiv, ARAM solicită formarea unui grup de lucru la care să participe toţi actorii relevanţi pentru a analiza în detaliu şi a defini mecanismele necesare pentru îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul gestionării deşeurilor", notează sursa citată.

OUG nr. 196/2005, modificată

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat, în şedinţa de Guvern din 16 septembrie, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

În urma aprobării acestui act normativ, în atribuţiile Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va intra şi gestionarea sistemelor informatice care permit monitorizarea tranzacţiilor cu deşeuri pe teritoriul naţional, în scopul monitorizării eficiente şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri în România.

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu va implementa două programe de finanţare prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv Programul "Prima conectare", prin care va fi asigurată branşarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi gestionarea unor lucrări de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri neconforme, în baza unei Hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Ministerul Mediului invocă un „termen de conformare”

Ministerul Mediului precizează că, pentru implementarea corectă a sistemului privind răspunderea extinsă a producătorului, se instituie anumite garanţii în sarcina operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare/valorificare/salubrizare/brokeraj şi raportează deşeuri pentru anumite categorii de contribuabili.

În vederea debirocratizării şi digitalizării, depunerea declaraţiilor la Fondul pentru mediu se va putea realiza prin mijloace electronice de transmitere de la distanţă.

"Luând în considerare noile modificări, ministerul precizează că s-a impus acordarea unui termen de conformare în sarcina operatorilor economici, anumite măsuri prevăzute în proiect aplicându-se începând cu 1 ianuarie 2023.

Anumite instrucţiuni prevăzute în ordonanţa privind modificarea OUG nr. 196/2005 urmează fie aprobate prin ordinul conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, la propunerea AFM, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de modificare", a subliniat ministerul de resort, într-un comunicat de presă.

ARAM este o asociaţie independentă, non-profit, a producătorilor şi importatorilor de bunuri ambalate şi de ambalaje, ce urmăreşte promovarea soluţiilor durabile în sensul colectării eficiente a deşeurilor de ambalaje, creşterea ratelor de reciclare pe fiecare tip de material utilizat în ambalaje şi sprijinul pentru implementarea celor mai eficiente politici şi strategii publice în domeniu.

Sursa foto: PxHere