Stiri

"Nivel îngrijorător" de poluare cu plastic în Arctica. Avertismentul specialiștilor

3
min
5/5/2022

Numeroase deșeuri de plastic transportate de râuri, de aer şi de ambarcaţiuni au ajuns în toate regiunile Arcticii.

Un „nivel îngrijorător” de poluare cu plastic a ajuns în regiunea arctică, potrivit unui studiu publicat marţi de Institutul Alfred Wegener din Germania, Centrul Helmholtz pentru Cercetări Polare şi Marine (AWI), informează agenţia Xinhua.

Numeroase deșeuri de plastic transportate de râuri, de aer şi de ambarcaţiuni au ajuns în toate regiunile Arcticii, potrivit studiului. Concentraţii mari de microparticule de plastic pot fi găsite în apă, pe fundul mării, în zone de coastă izolate, în râuri şi chiar în gheaţă şi zăpadă.

Citește și: ANALIZA Raportul Grupului pentru Schimbări Climatice (IPCC) - Azi decidem scenariul climatic pentru următorul secol

"Arctica este considerată încă a fi un ținut sălbatic în mare parte neatins", a declarat experta AWI Melanie Bergmann. Cercetările acestor oameni de ştiinţă, efectuate alături de colegi din Norvegia, Canada şi Ţările de Jos, demonstrează că "această percepţie nu mai reflectă realitatea".

În fiecare an, între 19 şi 23 de milioane de tone de deşeuri din plastic ajung în sistemele acvatice ale lumii, potrivit studiului citat de Agerpres. Odată ajunse în oceane, particulele se descompun treptat în fragmente din ce în ce mai mici - de la macroplastice, la microplastice şi nanoplastice - şi pot pătrunde chiar şi în fluxul sanguin uman.

Citește si: UE vrea să interzică mii de substanțe chimice periculoase pentru sănătatea omului

"Plasticul nu este doar o povară pentru ecosisteme, el poate agrava totodată schimbările climatice", au avertizat cercetătorii, amintind că producţia globală de plastic se preconizează că se va dubla până în 2045.

Sursa foto: Arctic Council