Stiri

Nava de cercetare polară RRS Sir David Attenborough va studia impactul schimbărilor climatice în Antarctica

4
min
23/11/2022

Nava urmează să ajungă la Staţia de Cercetare Rothera, în Peninsula Antarctică, în preajma Crăciunului.

Nava de cercetare britanică RRS Sir David Attenborough a ridicat duminică ancora pentru o misiune de şase luni în Antarctica cu scopul de a analiza ameninţarea viitoarelor creşteri ale nivelului mării şi pericolele la adresa biodiversităţii marine, informează DPA/PA Media.

Nava de cercetare polară în valoare de 200 de milioane de lire sterline, având la bord până la 60 de oameni de ştiinţă şi membri ai personalului, a părăsit duminică portul Harwich din regiunea britanică Essex.

Va studia impactul schimbărilor climatice în Antarctica

După o oprire la Portsmouth, în Hampshire, pentru încărcarea combustibilului, nava urmează să ajungă la Staţia de Cercetare Rothera, în Peninsula Antarctică, în preajma Crăciunului.

Înainte de a ridica ancora, Jane Francis, profesoară şi directoarea British Antarctic Survey, care operează nava, a declarat că oamenii de ştiinţă analizează punctele critice "unde Pământul intră în schimbare ireversibilă", cum ar fi calota glaciară din vestul Antarcticii.

Francis a precizat că în cazul în care se topeşte "acel strat de gheaţă", care ar fi responsabil de o creştere "cu aproximativ 3 până la 5 metri" a nivelului mărilor de pe glob, "ceea ce se întâmplă în Antarctica nu va rămâne în Antarctica, ne va afecta pe toţi".

Sistem de inteligență artificială va recomanda cele mai eficiente rute

"Nivelul mării la nivel global creşte destul de constant în prezent, este de circa 3 milimetri (mm) până la 4 mm pe an, ceea ce nu pare prea mult, dar va inunda destul de multe zone de coastă din întreaga lume", a adăugat ea.

"Ceea ce trebuie să facem cu adevărat şi ceea ce sper să reiasă din următoarea călătorie, este să înţelegem mai multe despre modul în care schimbările climatice afectează Antarctica", a precizat cercetătoarea.

Nava va utiliza un sistem de inteligenţă artificială care va recomanda cele mai rapide şi mai eficiente rute între zonele studiate, luând în considerare gheaţa, dinamica oceanelor şi condiţiile meteorologice.

Sursa foto: PxHere