Stiri

Muzeul Luvru își pune la adăpost capodoperele, amenințate de inundațiile frecvente cauzate de încălzirea globală

3
min
3/3/2021

Cel mai mare muzeu din lume a mutat 100.000 de lucrări de artă aflate în primejdie într-un centru la 190 de km de Paris.

Când Sena, care traversează Parisul, a ieşit din matcă luna aceasta, oficialii de la Muzeul Luvru au răsuflat uşuraţi ştiind că unele dintre cele mai preţioase opere de artă din custodia instituţiei se aflau depozitate în siguranţă în nordul Franţei, informează Reuters, preluat de Agrepres.
Cel mai mare muzeu din lume, cu un număr anual de 10 milioane de vizitatori, a mutat deja circa 100.000 de lucrări de artă aflate în primejdie în noul Centrul de Conservare al Muzeului Luvru, situat în oraşul Lievin, la circa 190 de kilometri nord de capitală. Motivul? Schimbările climatice.
 „Inundaţiile recente au demonstrat din nou cât de necesar este să ne protejăm operele de artă de inundaţii”, a spus Jean-Luc Martinez, directorul muzeului Luvru, care deţine circa 620.000 de opere de artă dintre care doar 35.000 sunt expuse în fostul palat parizian.
Oamenii de ştiinţă spun că, odată cu încălzirea globală, ploile torenţiale care provoacă inundaţii vor deveni mai frecvente, ameninţând bijuterii arhitectonice situate pe malurile Senei precum Luvrul, catedrala Notre-Dame şi Muzeul Orsay - care găzduieşte capodopere ale picturii impresioniste.

Nu doar Parisul are o astfel de problemă. Italia a construit bariere de inundaţii care să protejeze centrul istoric al Veneţiei după ce apa sărată de mare a deteriorat Bazilica Sfântul Marcu, iar galeriile Tate din Londra au fost construite deasupra unei zone inundabile.

Oficialii de la Luvru speră că până în 2021, 250.000 de tablouri, sculpturi şi tapiţerii aflate în primejdie - inclusiv Venus din Milo - se vor afla în noua lor casă, o construcţie care a costat 120 de milioane de dolari şi unde vor fi la adăpost de inundaţii, valuri de caniculă şi alte fenomene meteo extreme.

Clădirea din sticlă şi oţel, cu o suprafaţă de 18.500 de metri pătraţi, a fost proiectată pentru a se integra în mediul local, cu un acoperiş acoperit de iarbă unde primăvara cresc flori sălbatice care ajută la gospodărirea apelor pluviale şi la prevenirea inundaţiilor. Centrul de conservare, inaugurat în octombrie 2019, va aduna într-un singur loc opere de artă depozitate anterior în circa 60 de amplasamente, la aproape două decenii după ce Prefectura Poliţiei din Paris a avertizat pentru prima dată asupra riscului la care este expus Luvrul.
''Suntem martori la dispariţia unor situri de patrimoniu din cauza încălzirii globale. Aceasta este noua realitate”, a spus Hamish Crockett, arhitectul care s-a ocupat de proiectarea centrului, citat de Agerpres.  

Credit foto:  Fabian Schneidereit/Unsplash