Stiri

Mușcătura păianjenului Australian Black Widow poate transmite oamenilor bacterii rezistente la antibiotice

2
min
3/12/2020

O echipă de zoologi și microbiologi de la NUI Galway a publicat un nou studiu care arată că păianjenii obișnuiți poartă bacterii care pot infecta oamenii.

Păianjenii Noble False Widow transportă, de asemenea, tulpini dăunătoare rezistente la tratamentele obișnuite cu antibiotice. Această nouă cercetare, publicată în revista internațională Scientific Reports, confirmă o teorie care a fost dezbătută de mai mulți ani  între arahnologi și cercetătorii din domeniul medical și explică o serie de simptome experimentate ale victimelelor mușcate de păianjenul Noble False Widow, în Irlanda și Marea Britanie, în ultimul deceniu.

Păianjenii negri australieni sau de pâlnie (Funnel Web) sunt cunoscuți pentru veninul lor de cele mai multe ori mortal, dar stările rare de „mâncărime a pielii” în urma mușcăturilor de păianjen european și nord-american, aparent inofensive, au fost considerate a fi rezultatul infecțiilor secundare cauzate de victimă, care se zgârie pe locul mușcăturii cu degetele contaminate. Acest studiu nou arată că păianjenii nu numai că transportă bacterii dăunătoare, dar și că acești germeni pot fi transmiși atunci când un păianjen își folosește colții pentru a mușca.

Aproximativ 10 specii de păianjeni obișnuiți din nord-vestul Europei au colți suficient de puternici pentru a străpunge pielea umană și a elibera venin, dar doar unul dintre ei, respectiv Noble False Widow, este considerat de importanță medicală. De cele mai multe ori, o mușcătură de păianjen are ca rezultat o anumită roșeață și durere.

În unele cazuri, totuși, victimele par să dezvolte infecții de lungă durată pentru care este necesar un tratament puternic cu antibiotice și uneori chiar spitalizarea. În jurul zonelor urbanizate din Irlanda și Marea Britanie, unde există o populație densă, s-a înregistrat o creștere a simptomelor severe în urma mușcăturilor provocate de Noble False Widow, dar și a infecțiilor, care, în unele cazuri, s-au dovedit chiar dificil de tratat cu antibiotice.

Neyaz Kahn, co-autor al studiului și student doctorand la Grupul de Mecanisme Patogene din Școala de Științe Naturale a NUI Galway, a declarat: „Studiul nostru demonstrează că păianjenii nu sunt doar veninoși, ci sunt și purtători de bacterii periculoase capabile să producă infecții severe. Cea mai mare amenințare este că unele dintre aceste bacterii sunt rezistente la medicamente, ceea ce le face deosebit de dificile de tratat. Acesta este un lucru pe care profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să-l ia în considerare de acum înainte".