Morning Glory Pool, un izvor termal faimos din Parcul Național Yellowstone, cunoscut pentru culorile sale strălucitoare care variază de la albastru și verde în centru, la galben și portocaliu-roșcat la margini, este un exemplu de frumusețe naturală afectată de poluarea umană. Deși aspectul său multicolor pare fermecător, acesta este, în mare parte, rezultatul contaminării provocate de turiști.
Izvorul, numit în anii 1880 după floarea „morning glory” pentru culoarea sa safir, era inițial aproape complet albastru și clar, conform fotografiilor istorice. Însă, până în a doua jumătate a secolului al XX-lea, aruncarea de monede, pietre și alte gunoaie de către vizitatori a blocat parțial fluxul de apă fierbinte, ceea ce a dus la scăderea temperaturii și la dezvoltarea covoarelor microbiene. Aceste organisme au modificat dramatic paleta de culori a piscinei, rezultând în nuanțele actuale, notează IFL Science.
Conform unui studiu din 2015 realizat de US Geological Survey (USGS), culorile sunt influențate de microbi, care reflectă lumina diferit în funcție de temperatura apei. Temperaturile mai scăzute de la marginile izvorului permit proliferarea microbilor, contribuind la diversitatea cromatică.
Eforturi de curățare au fost făcute încă din anii 1970, rangerii descoperind o mare cantitate de resturi, inclusiv monede și piese metalice. Cu toate acestea, culoarea inițială nu a mai revenit complet, iar USGS se îndoiește că izvorul va redeveni vreodată albastru pur.
Deși sunt campanii de conștientizare cu privire la protecția mediului, incidente de poluare continuă să aibă loc în parcurile naționale din SUA. Recent, la Carlsbad Caverns din New Mexico, o pungă de gustări lăsată de un vizitator a perturbat ecosistemul unei peșteri, oferind un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor și microbilor, un alt exemplu al impactului negativ pe care oamenii îl pot avea asupra mediului natural.