Smart City

Monitorizarea deșeurilor din România a impus modificarea atribuțiilor Administraţiei Fondului pentru Mediu prin OUG

11
min
19/9/2022

În atribuţiile AFM va intra şi gestionarea sistemelor informatice care permit monitorizarea tranzacţiilor cu deşeuri în România.

Executivul a aprobat vineri, în şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, potrivit unui comunicat al MMAP.

Monitorizarea tranzacțiilor cu deșeuri

În urma aprobării acestei ordonanţe de urgenţă, în atribuţiile Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va intra şi gestionarea sistemelor informatice care permit monitorizarea tranzacţiilor cu deşeuri pe teritoriul naţional, în scopul monitorizării eficiente şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri în ţara noastră.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

Totodată, Administraţia Fondului pentru Mediu va implementa două programe de finanţare prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv Programul "Prima conectare", prin care va fi asigurată branşarea/racordarea gospodăriilor vulnerabile la sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare.

De asemenea, AFM îi va reveni gestionarea unor lucrări de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri neconforme, în baza unei Hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Cine utilizează aplicaţia informatică SIATD

În comunicat se menţionează că, în vederea alinierii la noi prevederi legislative apărute în ultima perioadă, precum şi pentru clarificarea anumitor taxe/contribuţii şi implementarea corectă a măsurilor prevăzute de actele normative, se impune modificarea/completarea/reformularea articolului referitor la taxele şi contribuţiile care se fac venit la Fondul pentru mediu respectiv art. 9 alin. (1) lit. d), q) şi v) (respectiv cele referitoare la deşeuri ambalaje, ecotaxă, OIREP-uri). Totodată, se modifică în concordanţă şi articolele referitoare la modul de declarare şi plată a taxelor/contribuţiilor.

Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

De asemenea, ordonanţa aprobată vineri clarifică/completează categoriile de persoane juridice care utilizează aplicaţia informatică SIATD.

În scopul asigurării controlului asupra cantităţilor de deşeuri tranzacţionate, se instituie obligaţii şi sancţiuni în sarcina operatorilor economici care tranzacţionează deşeuri pe piaţa naţională, în sensul utilizării aplicaţiei informatice SIATD în vederea monitorizării şi verificării trasabilităţii deşeurilor.

Totodată, au fost introduse sancţiuni în sarcina operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare/valorificare/salubrizare/brokeraj şi care raportează date false prin intermediul aplicaţiei informatice SIATD.

Minune: se renunță la unele hârtii, se trece în online

Ministerul menţionează că, pentru implementarea corectă a sistemului privind răspunderea extinsă a producătorului, se instituie anumite garanţii în sarcina operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare/valorificare/salubrizare/brokeraj şi raportează deşeuri pentru anumite categorii de contribuabili.

În vederea debirocratizării şi digitalizării, depunerea declaraţiilor la Fondul pentru mediu se va putea realiza prin mijloace electronice de transmitere de la distanţă.

Luând în considerare noile modificări, ministerul precizează că s-a impus acordarea unui termen de conformare în sarcina operatorilor economici, anumite măsuri prevăzute în proiect aplicându-se începând cu 1 ianuarie 2023.

Aplicarea, în 180 de zile

Anumite instrucţiuni prevăzute în ordonanţa privind modificarea OUG nr. 196/2005 urmează fie aprobate prin ordinul conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, la propunerea AFM, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de modificare.

Dată fiind complexitatea activităţilor desfăşurate în cadrul instituţiei, gestionarea unui volum mare de activităţi aferente implementării atribuţiilor specifice, atât de colectare a veniturilor, cât şi de gestionare a proiectelor, care contribuie la punerea în concordanţă a practicilor europene cu privire la protecţia mediului, Ministerul Mediului menţionează că vor fi majorate atât personalul instituţiei cât şi salarizarea acestuia.

Sursa foto: PxHere