Stiri

Ministrul Mediului: SGR din România va fi al doilea cel mai mare din Europa

2
min
15/9/2023

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, a declarat Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Prin SGR se vor gestiona peste şapte miliarde de doze în ţara noastră.

„De la 30 noiembrie vom avea şi în România în vigoare al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după Germania. Statul român va fi cel care va beneficia de un astfel de sistem. Vom gestiona peste şapte miliarde de doze, PET-uri sau sticle anual, ceea ce reprezintă o cifră formidabilă. E un proiect la care Ministerul Mediului a muncit foarte mult şi în care am pus şi eu, personal, foarte mult suflet şi eu cred că va rezolva şi acel sistem, va rezolva o parte a problemei”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că România va fi pe drumul cel bun dacă SGR va rezolva o parte din problemele de mediu şi dacă primarii vor rezolva proiectele finanţate din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru sistemele integrate de management al deşeurilor.

SGR, care presupune plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin etc.), va fi obligatoriu în România începând cu 30 noiembrie 2023.

Foto: Freepik