Solutii

Ministrul Mediului: Românii „au nevoie de informaţii pentru a colecta selectiv”

3
min
15/9/2023

Mircea Fechet a recunoscut însă că statele vestice au clarificat anumite chestiuni acum 30 de ani, care încă dau bătăi de cap statului român.

Ministrul Mediului a spus că românii „au nevoie de informaţii” pentru a asigura o colectare selectivă eficientă în ţara noastră.

În cadrul conferinţei regionale „Reciclăm în România”, la Cluj-Napoca, Mircea Fechet a spus că românii nu trebuie să ştie doar că deşeurile sunt colectate selectiv, ci şi când vin maşinile de gunoi şi unde se duc acestea.

„În ultimii ani am discutat atât de mult despre câte pubele trebuie să avem, despre frecvenţa colectării, dacă să colectăm în amestec sau nu, dacă să luăm fracţia uscată amestecată sau să nu o luăm, dacă e bine sau nu, să luăm o dată, de două ori, de trei ori pe săptămână şi, din nefericire, chestiuni care au fost clarificate poate în urmă cu 30 de ani în anumite state vestice nouă încă ne dau de cap, şi spun aceste lucruri pentru că am constatat că, dincolo de lipsa infrastructurii, dincolo de capacitatea operatorilor de salubritate, dincolo chiar şi de dezinteresul anumitor primării, pentru că eu însumi vin dintr-un judeţ unde am convins foarte greu primarii, înainte de toate, că trebuie să avem un contract de salubritate aşa cum trebuie, că trebuie să avem colectare separată, că trebuie să ne îndeplinim nişte ţinte, iar din acest punct de vedere, cred că acest aspect al comunicării este unul fundamental”, a spus ministrul, conform Agerpres.

„Românii au nevoie nu doar de pubele separate, românii au nevoie nu doar să vadă că nu vine maşina de gunoi şi colectează în amestec, dar cred că românii au nevoie de informaţii. Ei trebuie să ştie când vine maşina, trebuie să ştie fiecare fracţie unde trebuie dusă. Şi cred că, în funcţie şi de eficacitatea acestei campanii, sper ca în anii următori să ne uităm în cifre şi să vedem că suntem pe drumul cel bun”, a adăugat Fechet.

Foto: Mircea Fechet/Facebook