Stiri

Ministrul Mediului din Republica Moldova, Iordanov: „Criza de mediu ne obligă să acționăm urgent pentru un viitor mai verde”

3
min
23/1/2023

Măsurile sunt prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului în domeniul mediului, document care a fost supus consultărilor publice joi, 19 ianuarie.

Extinderea suprafețelor de teren împădurite, precum și curățarea și reabilitarea râurilor sunt prioritățile pentru anul 2023 anunțate de Ministerul Mediului, relatează TVR Moldova.

Tot în 2023, se va încheia procesul de reformă a instituțiilor subordonate acestui minister: Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția de Mediu, Agenția „Apele Moldovei”, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Agenția „Moldsilva”.

În primele luni ale anului, Ministerul Mediului își propune să promoveze trei programe naționale: Programul de gestionare a deșeurilor,  Programul de extindere și reabilitare a pădurilor și Planul de adaptare la schimbările climatice. De asemenea, în scopul îmbunătățirii situației fondului forestier, va fi elaborat un nou Cod silvic.

Poți citi și: Sălaj: Amenzi de peste un milion de lei date de Garda de Mediu în judeţ în 2022

În timpul dezbaterilor la acest proiect, ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a subliniat importanța educației în dezvoltarea unei generații prietenoase cu mediul.

„Dezvoltarea economică a țării și bunăstarea socială pot fi obținute prin adaptarea la principiile economiei circulare. Iar provocările crizei de mediu ne obligă să înaintăm urgent cu Programul de promovare a economiei „verzi” pentru anii 2023-2027 și a Strategiei de mediu 2030”, a spus ministrul Mediului.

Sursa foto: gov.md