Stiri

Ministrul Mediului anunță o nouă reglementare pentru produsele second hand

3
min
11/1/2023

Tanczos Barna spune că România a implementat, ca proiect pilot, un sistem informativ privind trasabilitatea deşeurilor care intră în ţară.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că autorităţile române vor modifica legislaţia privind importurile de produse la mâna a doua, inclusiv textile, informează News.ro.

„Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand, dar 90% se aruncă şi 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine. Tocmai de aceea şi la electrocasnice, şi la aparatură de orice tip şi la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară”, consideră ministrul.

Sistem informativ privind trasabilitatea deşeurilor

Tanczos Barna a afirmat că România a implementat, ca proiect pilot, un sistem informativ privind trasabilitatea deşeurilor care intră în ţară, fiind întoarse peste 3.000 de tone de deşeuri de la graniţă. El a spus că există în continuare încercări de a introduce ilegal în România deşeuri.

„Lucrurile nu sunt încă perfecte, mai e de muncă, pentru că sunt încă încercări de a ocoli punctele de trecere care sunt permise, de a intra noaptea, de a declara deşeurile ca fiind second hand.

Tocmai de aceea, săptămânile, lunile următoare vom veni cu o nouă reglementare şi pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine, pentru că şi ele reprezintă o presiune uriaşă asupra României.

Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand dar 90% se aruncă şi 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine.

Tocmai de aceea şi la electrocasnice, şi la aparatură de orice tip şi la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ceea ce înseamnă second hand şi a ceea ce înseamnă refolosibil. Vom înăspri controalele şi acolo”, a declarat Tanczos Barna, luni seară, la TVR Info.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ MAKY.OREL