Stiri

Ministrul Energiei: Energia verde trebuie să devină o oportunitate de a inova inteligent şi competitiv, nu un laitmotiv ideologic sub ochii căruia punem la pământ industria

3
min
2/10/2024

LaForumul de Securitate de la Varşovia, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că energia regenerabilă trebuie să devină o oportunitate de a inova inteligent şi competitiv, nu un laitmotiv ideologic sub ochii căruia punem la pământ industria.

Forumul de Securitate de la Varșovia este unul dintre cele mai prestigioase evenimente globale dedicate dezbaterilor pe temede actualitate de pe scena relaţiilor internaţionale, conform Agerpres.

„Anul acesta, în premieră, energia a fost tratată ca o dimensiune a conceptului de securitate a statelor. Am început ziua cu un interviu pentru WSF TV, urmat de o discuţie în cadrul unui panel ministerial despre viziunea comună privind securitatea energetică în Europa Centrală şi de Est, alături de colegi miniştri şi secretari de stat din Polonia, Lituania, Republica Moldova şi Belgia. Am deschis acest prim panel ministerial, aducând în discuţie securitatea energetică a Europei, care astăzi reprezintă premisa libertăţii noastre şi a fraţilor din Ucraina şi Republica Moldova. Am continuat cu un dialog ministerial alături de colegii din Finlanda, Belgia, Lituania, Republica Moldova şi Polonia, unde am subliniat că părinţii fondatori ai Uniunii Europene au dorit ca noi să devenim o piaţă unică. Astăzi,sectorul energetic nu este încă o piaţă unică, existând preţuri diferite la energie electrică între Vest şi Est, la fel cum există şi viziuni diferite privind conceptul de independenţă energetică în raport cu Federaţia Rusă. Am fost foarte tranşant. România nu are şi nu va avea niciodată nevoie de gazul rusesc. Aceasta este calea şi pentru Europa. Doar uniţi, Uniunea Europeană va putea deveni o putere energetică. Nu este cazul şi nu trebuie să concurăm între noi, europenii. Miza este mult mai mare: să ne garantăm lumea liberă în care trăim astăzi în Uniune. Pentru aceasta, trebuie să fim conştienţi că energia în Europa trebuie să fie mai întâi sigură, apoi ieftină, accesibilă şi abia în ultima instanţă verde. Pentru Europa, energia verde trebuie să devină o oportunitate de a inova inteligent şi competitiv, nu un laitmotiv ideologic sub ochii căruia punem la pământ industria", a scris ministrul, marţi seara, pe pagina sa de Facebook.

Discuții cu alți oficiali

Ministrul a subliniat că a avut discuţii bilaterale şi cu Christopher Bolesta, secretar de stat în Ministerul Climei şi Mediului din Polonia, despre continuarea unui grup de lucru bilateral pe probleme energetice comune.

„În continuare, am participat la o serie de dialoguri executive care au abordat viitorul Green Deal după alegerile europene din 2024. Printre participanţi s-au numărat şi reprezentanţi importanţi, precum ministrul finlandez Kai Mykkanen şi Cristina Pereteat cu, secretar de stat din Republica Moldova. Am discutat despre strategii comune pentru tranziţia energetică şi securitatea infrastructurii critice", a adăugat Burduja.

Noi tehnologii în sectorul energetic

Ministrul român al Energiei a mai avut întâlniri bilaterale cu reprezentanţi de la Siemens şi Lockheed Martin, în cadrul cărora a discutat despre proiecte energetice strategice şi tehnologii de apărare pentru sectorul energetic.

„De asemenea, întâlnirile cu Pierre Heilbronn, Înalt Reprezentant al Preşedintelui Macron pentru reconstrucţia Ucrainei, şi Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia, au oferit oportunitatea de a explora posibilităţi de sprijin pentru Ucraina în contextul securităţii energetice şi al reconstrucţiei post-conflict. În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii companiei Qemetica am abordat planurile de dezvoltare a activităţii companiei din România, cu accent pe oportunităţile privind dezvoltarea sectorului petrochimic cu valoare adăugată", a mai scris Burduja pe reţeaua de socializare.

„Aceste întâlniri şi discuţii subliniază angajamentul României de a fi un actor central în asigurarea securităţii energetice în Europa şi în susţinerea iniţiativelor comune pentru un viitor energetic sustenabil. Aş dori să îi mulţumesc în mod special domnului ambasadoral României în Polonia, E.S. Cosmin Onişii, pentru sprijinul acordat pe parcursul participării la Forumul de Securitate de la Varşovia. Colaborarea şi organizarea impecabilă au facilitat întâlnirile pe care le-am avut astăzi, contribuind astfel la consolidarea relaţiilor diplomatice şi energetice dintre România şi Polonia", a punctat Sebastian Burduja.