Stiri

Ministerul Mediului vrea să construiască 565 de centre de colectare, de 587,86 milioane euro

7
min
4/10/2022

Obiectivul general al acestei subinvestiții este accelerarea procesului de extindere și de modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, în perioada 22 septembrie 2022 – 22 noiembrie 2022, prima rundă de atragere de fonduri pentru subinvestiția I.1.A. „Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar din Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026”.

Obiectivul general al acestei subinvestiții este accelerarea procesului de extindere și de modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România. Accentul este pus pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare, în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.

Citește și: 750 de milioane de euro au plătit cinci mari companii petroliere pentru a beneficia de o imagine verde

De asemenea, se urmărește dezvoltarea unui management eficient al deșeurilor, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor, în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară.

Fluxuri speciale pentru deșeuri voluminoase și electronice

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere ce nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.

Ținta propusă este construirea și operaționalizarea a  565 de centre de colectare cu aport voluntar pâna la jumătatea anului 2026. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziția beneficiarilor un proiect tip pentru construirea centrelor de colectare.

 Citește și: Reciclarea în UE, creștere de 50% în 16 ani. România, pe ultimul loc

Alocarea financiară totală acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar este de 587.860.000 euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară  de 30% din sumele alocate prin PNRR.

Valoarea maximă eligibilă  este de cel mult 778.720 euro/Centru de colectare prin aport voluntar, echivalentul fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip. Din această sumă, costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje și echipamente tehnologice, inclusiv dotări și active necorporale este de aproximativ 280.000 euro, fără TVA.

Se vor putea depune cereri de finanțare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală.

Proiectele vor fi selectate pentru finanțare în ordinea priorităților stabilite prin PNRR pe baza criteriului „primul venit, primul servit”.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Dave Croker