Stiri

Ministerul Mediului are în 2021 un buget mai mare cu 25% față de anul trecut

3
min
26/2/2021

Tánczos promite investiții, împăduriri, perdele forestiere și scăderea cheltuielilor în ceea ce privește funcționarea aparatului propriu.

Comisiile reunite de Mediu ale Parlamentului au avizat pozitiv, ieri, bugetul pentru anul 2021 al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu 25 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă". Ministrul Tánczos Barna a prezentat propunerea de buget parlamentarilor din comisiile reunite. Este vorba de o valoare totală de 1,409 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu aproximativ 24,50% faţă de anul precedent. De asemenea,valoarea creditelor de angajament se ridică la 2,734 miliarde de lei, mai mari cu 138,74% comparativ cu anul 2020.

Bugetul alocat ministerului de resort propune creşteri importante la capitolul investiţii, de până la 25%, plata datoriilor restante şi o gestionare mai eficientă a resurselor în vederea scăderii cheltuielilor de funcţionare. ”Pentru anul 2021 am gândit un buget care are investițiile ca principală prioritate. Avem la acest capitol o creștere importantă de până la 25%, în special pentru obiective de combatere și adaptare la schimbările climatice – lucrări de apărare împotriva inundațiilor, regularizări de râuri, împăduriri, creare de perdele forestiere, corecții de torenți și multe altele. România se aliniază astfel la tendința europeană de a crește investițiile în sectoarele verzi, iar bugetul pe care l-am conceput vine în sprijinul și completarea fondurilor pe care dorim să le atragem din PNRR. Creșteri semnificative avem și la proiectele din fonduri nerambursabile. Încercăm să atragem cât mai multe fonduri europene anul acesta și, de aceea avem o creștere importantă la acest capitol. Un alt subiect esențial este plata datoriilor restante din 2019 și 2020, cum sunt compensațiile pentru proprietarii de terenuri din ariile protejate sau plata despăgubirilor pentru pagubele provocate de speciile protejate. Aceste plăți trebuie să demareze urgent și le vom onora începând cu cele aferente anului 2019. Totodată, prin digitalizarea și eficientizarea activității, avem în vedere scăderea cheltuielilor în ceea ce privește funcționarea aparatului propriu”, a declarat ministrul Barna Tánczos.