Stiri

Ministerul Mediului anunţă creşterea sancţiunilor pentru nerespectarea legislaţiei privind emisiile industriale

5
min
27/6/2022

Executivul european a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care solicita alinierea legislaţiei naţionale la Directiva UE privind emisiile industriale

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale.

Astfel, au fost introduse prevederi care să nu mai permită achitarea la jumătate a amenzilor, sau suspendarea executării sancţiunii contravenţionale ce constă în suspendarea funcţionării instalaţiilor, până la data conformării.

Citește și: ANALIZĂ Ce secete a cunoscut Europa și care sunt scenariile pentru următorii 100 de ani

Ministerul Mediului apreciază că adoptarea legii de către Parlament ar duce la clasarea procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României.

”Proiectul de lege presupune introducerea de sancţiuni în funcţie de gravitatea faptei, în conformitate cu practica la nivel european.

Astfel, au fost introduse exceptări de la unele prevederi ale Ordonanţei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care să nu mai permită achitarea la jumătate a amenzilor, sau suspendarea executării sancţiunii contravenţionale complementare ce constă în suspendarea funcţionării instalaţiilor, până la data conformării, atât pentru funcţionarea fără autorizaţie integrată de mediu, (nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din lege), cât şi pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei integrate de mediu.

Adoptarea, de către Parlament, a prezentului proiect de lege, ar atrage după sine clasarea procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României, în acest domeniu”, a transmis Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă. 

Citește și: REPORTAJ Groapa de gunoi din centrul Bucureștiului s

Executivul european a trimis României o scrisoare de punere în întârziere prin care solicita alinierea legislaţiei naţionale la Directiva UE privind emisiile industriale, în ceea ce priveşte sancţiunile, pentru care Comisia Europeană a precizat că trebuie să fie eficiente, descurajante şi proporţionale cu încălcările. Acest moment a reprezentat deschiderea formală a procedurii de infringement.

Sursa foto: Flickr