Solutii

Ministerul Energiei pune la bătaie aproape 260 de milioane de euro pentru producția de baterii

5
min
18/1/2023

Sprijinul financiar se acordă pentru investiţii în construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblarea şi reciclarea bateriilor Li-Ion.

Proiectele pentru obţinerea finanţării pentru investiţii în întregul lanţ valoric al bateriilor (producţie şi/sau asamblare şi reciclare) pot fi depuse începând de luni, a anunţat Ministerul Energiei pe pagina sa de Facebook.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 258,7 milioane euro.

Reciclarea, esențială

Sprijinul financiar se acordă pentru investiţii în construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblarea şi reciclarea bateriilor Li-Ion (inclusiv Li-metal, Li-sulfur, Zn, debit, temperatură ridicată), cu condiţia ca activitatea de reciclare să fie finanţată conform alin. 6 din schema de ajutor, care include orice combinaţie de activităţi de producţie de electrozi şi/sau componente ale electrozilor şi bateriilor, precum şi de asamblare a electrozilor în baterii şi testarea/condiţionarea bateriilor inclusiv activitatea de reciclare.

Mai poți citi: Greenpeace cere UE interzicerea avioanelor private înainte de reuniunea de la Davos

De asemenea, se acordă fonduri şi pentru construirea de noi capacităţi de producţie şi/sau asamblarea şi reciclarea celulelor şi/sau panourilor fotovoltaice, cu condiţia ca activitatea de reciclare să fie finanţată conform alin. 6 din schema de ajutor, care include orice combinaţie de activităţi de producţie de polisilicon şi plachete, precum şi asamblare a celulelor şi a modulelor fotovoltaice inclusiv reciclarea panourilor fotovoltaice (sau a elementelor acestora).

"Investiţiile vor fi finalizate, inclusiv punerea în funcţiune a tuturor capacităţilor, până la finalul trimestrului IV 2025. Solicitanţii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mijlocii, mici (inclusiv întreprinderi nouînfiinţate) şi întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile republicată modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin şi cu condiţia înregistrării la ONRC în România!", precizează ministerul.

Sursa foto: Facebook/ Ministerul Energiei