Stiri

Milioane de oameni suferă în așa numitele „zone de sacrificiu” cu poluare mortală, avertizează un important expert ONU

3
min
2/5/2022

Într-un raport care urmează să fie prezentat Consiliului ONU pentru drepturile omului, Boyd spune că poluarea a contribuit la de două ori mai multe decese premature decât Covid-19 în primele 18 luni ale pandemiei de coronavirus.

Un expert ONU a avertizat cu privire la crearea de „zone de sacrificiu” de poluare în întreaga lume, unde zeci de milioane de oameni suferă de accident vascular cerebral, cancer, probleme respiratorii și boli de inimă ca urmare a contaminării toxice a mediului.

„Există zone de sacrificiu în toată lumea, în fiecare regiune: în nord, în sud, în est, în vest, în țările bogate, în țările sărace”, a spus David Boyd pentru The Guardian.

Boyd, raportorul special pentru drepturile omului și mediu, a semnalat probleme de sănătate fizică, inclusiv cancer, boli de inimă, boli respiratorii, accidente vasculare cerebrale și probleme de sănătate a reproducerii, precum și „probleme incredibile de sănătate mintală asociate cu trăirea în aceste locuri, deoarece oamenii se simt exploatați, se simt stigmatizați”.

Au fost astfel încălcate drepturile omului, a spus Boyd. „Drepturile lor la viață, drepturile lor la sănătate și dreptul lor la un mediu curat, sănătos și durabil. Nu poți concilia acel drept fundamental la un mediu sănătos cu aceste condiții de mediu absolut oribile.”

Într-un raport care urmează să fie prezentat Consiliului ONU pentru drepturile omului, Boyd spune că poluarea a contribuit la de două ori mai multe decese premature decât Covid-19 în primele 18 luni ale pandemiei de coronavirus.

Raportul adaugă: „Unul din șase decese din lume implică boli cauzate de poluare, de trei ori mai multe decât decesele cauzate de SIDA, malarie și tuberculoză la un loc.

„Distrugerea planetei Pământ se intensifică”, avertizează raportul lui Boyd, subliniind că, deși unele substanțe chimice dăunătoare sunt interzise sau abandonate, producția totală de substanțe chimice s-a dublat între 2000 și 2017 și se va dubla din nou până în 2030.

Și în timp ce toată lumea a fost afectată într-o anumită măsură, unele comunități au fost afectate mult mai mult decât altele. „Dacă te uiți la aceste locuri pe care le-am evidențiat în raport, poluarea de pe planeta noastră astăzi este omniprezentă, afectează pe toată lumea, dar îi afectează pe unii oameni într-un mod extrem de nedrept și disproporționat”, a spus Boyd pentru The Guardian.

„Statele Unite, una dintre cele mai bogate țări din lume, găzduiesc una dintre cele mai grave zone de sacrificiu de pe planetă. Acest loc se numește „aleea cancerului”, în Louisiana, unde există peste o sută de rafinării de petrol, uzine petrochimice etc.”, a spus el.

„Și ghici unde se află? În comunitățile sărace, predominant negre. Doar că, așa cum am spus, este de neconceput.”

Alte zone de sacrificiu au inclus:

- Kabwe, Zambia, unde 95% dintre copii aveau niveluri crescute de plumb în sânge, expunându-i riscului de deficiență intelectuală pe tot parcursul vieții.

- Depozitul Pata Rât din România, unde trăiesc mii de romi și sunt expuși la arsen, plumb, mercur și alți poluanți.

Teritoriile franceze de peste mări, Guadelupa și Martinica, în Caraibe, unde s-a descoperit că 90% dintre oameni au pesticidul cancerigen clordecon în sânge.

Companiile reprezintă principalii vinovati, cei mai mulți fiind fericiți să treacă cu vederea costurile sociale și de mediu în favoarea rezultatului lor, a spus Boyd, adăugând că banii sunt „principalul obstacol în abordarea crizei climatice, în abordarea pierderii biodiversității și în abordarea poluării omniprezente”. El a cerut guvernelor să impună reglementări puternice corporațiilor care cauzează poluare și să înceteze să cheltuiască aproximativ 1,8 miliarde de dolari pe an pentru subvenții pentru industriile dăunătoare mediului.

„Companiile de petrol și gaze nu vor înceta voluntar să producă petrol și gaze; marile companii de cărbune nu vor trece voluntar de la a fi mari companii de cărbune la a fi mari companii solare și eoliene: guvernele trebuie să facă asta, aceasta este treaba lor, guvernele sunt cele care au obligațiile de a ne respecta, proteja și de a respecta drepturile omului”, Boyd. a spus.

Dar există motive de optimism, a spus el. Raportul lui Boyd vine la șase luni după ce consiliul pentru drepturile omului a recunoscut pentru prima dată că toată lumea are dreptul uman de a trăi într-un mediu curat, sănătos și durabil.

„Și acesta este cu adevărat un punct cheie”, a spus el. Acordurile anterioare privind biodiversitatea, schimbările climatice și poluarea erau inaplicabile. „Dar atunci când legi acordurile internaționale de mediu cu legea drepturilor omului, legea drepturilor omului aduce în ecuație instituții, procese, responsabilitate".