Stiri

Mii de țestoase verzi pe cale de dispariție se pregătesc să cuibărească în Marea Barieră de Recif din Australia

4
min
22/6/2020

Recent au fost făcute publice imagini spectaculoase surprinse de o dronă în apropierea Barierei de Recif din Australia, cu peste peste 64.000 de exemplare de țestoase verzi.

Imaginile spectaculoase arată zeci de mii de țestoase verzi pe cale de dispariție venite să-și depună ouăle în Insula Raine, cea mai mare colonie de animale din lume. Cu ajutorul survolării dronei, cercetătorii au putut număra și supraveghea cu acuratețe numărul țestoaselor marcate cu vopsea non-toxică. Metoda de până acum de observare a acestora - făcută de obicei de pe ambarcațiuni  - nu este atât de eficientă și exactă. “La compararea numărătoarei făcute cu drona și cea de după observarea de pe mare, am constatat că în trecut aveam o subestimare a numerelor țestoaselor pe cale de dispariție cu un factor de 1,73”, a declarat cercetătorul Richard Fitzpatrick de la Biopixel Oceans Foundation. “În plus, numărătoarea a fost de această dată mult mai rapidă”, a adăugat acesta.

Australia este habitatul pentru 6 specii marine de țestoase, toate acestea fiind protejate în apele  Australiei. Ele sunt clasificate în funcție de “vulnerabilitate” și “riscul de dispariție” de către  Environmental Protection and Biodiversity Conservation Act. Țestoasa marină întâmpină multe pericole atât în apă cât și pe uscat, pe toată perioada evoluției vieții sale. Poluarea (inclusiv poluarea ușoară și ingerarea de resturi marine compromise), schimbarea mediului din cauza dezvoltării de coastă, pescuitul, capturarea exemplarelor pentru carne și carapace, distrugerea ouălelor de către animalele prădătoare și modificările climei au un mare impact asupra universului broaștelor țestoase. Peste 2.000 de țestoase adulte mor în fiecare sezon de înmulțire din cauza poluării sau pentru că se accidentează căzând de pe stâncile de lângă apă.

Totalul țestoaselor din 2019 arată cea mai mare populație a acestora de la startul Raine Island Recovery Project.

Imagini furnizate de ABC Australia și Newsport Australia