Solutii

Mercedes se apără de criza energiei mizând pe electricitate obținută eolian în Marea Baltică 

6
min
18/10/2022

Constructorul german a semnat un acord cu o companie pentru a avea acces la energia produsă la un parc de eolian amplasat în Marea Baltică.

Grupul auto german Mercedes-Benz Group AG a decis să facă un pariu important pe proiectele de parcuri de centrale eoliene, în ideea de a putea să îşi deruleze operaţiunile fără întrerupere în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică, transmite Bloomberg.

Cu începere din 2027

Constructorul de automobile de lux a semnat un acord cu o companie energetică pentru a avea acces la energia produsă la un mare parc de centrale eoliene amplasat în Marea Baltică, din 2027. Aceasta după ce luna trecută Mercedes a anunţat că intenţionează să construiască un parc de centrale eoliene la circuitul său de teste de la Papenburg, nordul Germaniei.

"Numai aceste două proiecte vor acoperi, pe termen mediu şi lung, aproximativ 40% din nevoile noastre de electricitate", a declarat directorul general de la Mercedes, Ola Kallenius, într-un interviu pentru Bloomberg Television. "Există foarte multe activităţi pentru a face faţă provocărilor pe termen scurt şi mediu", a adăugat Kallenius.

Agenţia de evaluare S&P Global Mobility a estimat recent că producţia realizată de constructorii europeni de automobile ar putea scădea cu peste un milion de unităţi pe trimestru, începând de la finele acestui an şi până la finele lui 2023, din cauza costurilor mari la energie care vor afecta lanţurile de aprovizionare.

E așteptat șocul energetic al acestei ierni

Mercedes a început să facă stocuri de componente pe care le produce utilizând gaze naturale, în încercarea de a putea să continue operaţiunile de producţie timp de câteva săptămâni, dacă Germania va introduce o raţionalizare a consumului de gaze în lunile următoare.

Ca reacţie la sprijinul Europei pentru Ucraina, Rusia a redus drastic livrările de gaze spre Europa în luna septembrie, astfel că Germania, prima economie a Europei, a început să îşi umple mai repede depozitele de gaze şi să caute surse alternative de aprovizionare înainte de venirea iernii.

"Mi-aş dori să cred că vom trece peste această criză energetică în următorii doi-trei ani. Dacă te uiţi la unele dintre aceste proiecte eoliene pe care le-am menţionat, dacă priveşti numai la costurile de producţie, de un eurocent per kilowat-oră, aceasta este una din cea mai ieftină energie pe care o poţi găsi în întreaga lume. Sunt foarte optimist cu privire la aceasta pe termen mediu şi lung", a spus directorul general de la Mercedes.

Sursa foto: PxHere