Solutii

Mediul și reciclarea, misiuni asumate de staruri de la Hollywood.

9
min
31/5/2022

Poluarea și încălzirea globală le preocupă din ce în ce mai mult pe celebritățile din toată lumea.

Ele nu se rezumă doar la donații către asociațiile care se ocupă de protejarea mediului, dar au grijă ca deșeurile să fie colectate separat. În acest sens, unele staruri de la Hollywood fac tot posibilul să îi încurajeze și pe restul oamenilor să se alăture luptei pentru o planetă curată, pentru reciclare și pentru mai mult verde.

Pentru că pașii spre o lume mai bună se fac treptat și trebuie să vină din partea tuturor. Printre vedetele internaționale se enumeră Leonardo DiCaprio, Emma Thompson și Mark Ruffalo.

Leonardo DiCaprio este unul din starurile care apar de cele mai multe ori în cap de listă, chiar și atunci când vine vorba de combaterea schimbărilor climatice. Deseori, acesta a fost numit cel mai verde tip de la Hollywood pentru că s-a implicat în stoparea, pe cât posibil, a încălzirii globale.

Citește și: În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie

Pentru toate eforturile sale, Organizația Națiunilor Unite l-a onorat cu titlul de Mesager al Păcii în domeniul schimbărilor climatice.

După rolul de succes din filmul Titanic, în anul 1998, el a înființat fundația care îi poartă numele. Scopul organizației este de a promova conștientizarea efectelor pe care le are încălzirea globală asupra mediului.

De-a lungul anilor, DiCaprio a donat zeci de milioane de dolari pentru a ajuta la conservarea faunei sălbatice și pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citește și: Jumătate dintre speciile de fluturi din Regatul Unit, ameninţate sau aproape ameninţate cu dispariţia

Starul a făcut de multe ori presiuni asupra consiliilor de administrație ale diferitelor organizații de mediu și s-a întâlnit chiar și cu fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, pentru a discuta despre protecția mediului.

O altă celebritate care luptă pentru protejarea mediului și creșterea gradului de conștientizare cu privire la schimbările climatice este Emma Thompson. Actrița britanică, laureată a două premii Oscar, a ridicat în nenumărate rânduri problema schimbărilor climatice.

Ea este și membru Greenpeace de zeci de ani, iar în anul 2014 s-a întâlnit cu mai mulți oameni de știință pentru a discuta despre un viitor verde, mai curat.

Și Mark Rufallo, actorul cunoscut din Shutter Island și Spotlight, susține demersurile pentru protejarea mediului și colectarea separată a deșeurilor. El este și co-fondator al organizației The Solutions Project, care încearcă să facă posibilă energia regenerabilă pentru toată lumea. Acest proiect accelerează tranziția la 100% energie curată, iar actorul susține că doar împreună, energia regenerabilă devine o realitate pentru toată lumea.

Cu pași mărunți, și vedetele din țara noastră și influencerii fac progrese în acest demers. Printre acestea se află și Andreea Marin, Simona Pătruleasa, Amalia Enache și Bianca Iordache, care și-au adus mai multe deșeuri de echipamente electrice și electronice pentru a fi oferite spre reciclare.

Mai mult chiar, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, s-a declarat un împătimit al colectării separate. Și nu doar că atunci când este acasă separă deșeurile, dar și verifică dacă membrii familiei sale respectă culorile sacilor și pubelelor atunci când duc gunoiul din gospodărie.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sursa foto: Eduardo Munos, Reuters / Scanpix