Stiri

Măștile de unică folosință nu sunt un produs reciclabil!

3
min
4/6/2020

Important: măștile și mănușile nu pot fi aruncate la reciclabile.

În urma răspândirii noului COVID-19, volumul global de producție a măștilor de protecție a crescut foarte mult. Numai China produce zilnic 200 de milioane de bucăți, iar la acest moment nu poate fi estimat un număr exact global, lucrurile fiind într-o continuă dezvoltare. Zi de zi, oră de oră, apar noi fabricanți, pe diverse continente, cu cantități uriașe de măști produse din materiale poluante. La momentul actual, consumul lunar este de aproximativ 3,5 miliarde în SUA, 1,2 miliarde în Italia și câteva zeci de milioane în România. Toate de unică folosință, o persoană folosind în medie 2 măști pe zi! Așadar, la asemenea cantități uriașe, aruncarea măștilor devine o reală problemă.

Cea mai mare greșeală pe care o fac utilizatorii din întreaga lume, inclusiv românii, este aruncarea lor la produse reciclabile. Acest fapt prezintă un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și pentru persoanele care lucrează în centrele de sortare și procesare. Măștile ar necesita o reciclare specializată, ca aceea a deșeurilor spitalicești.
Din păcate, faptul că nu se reciclează încă, afectează grav mediul înconjurător, iar deja multe dintre ele ajung pe plaje sau în apele oceanelor, așa cum s-a întâmplat în Hong Kong, imaginea de mai sus fiind șocantă.

Facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de plastic/metal sau hârtie/carton. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușă sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri. Măștile de protecție și mănușile folosite trebuie aruncate în pubela destinată colectării deșeurilor reziduale”, a atras atenția directorul unei firme de salubritate Sibiu.

Spitalul Militar Central din Capitală atenționează: „ Securizează și elimină masca în mod corespunzător. Măștile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare. Odată scoase de pe față, măștile trebuie introduse într-o pungă de plastic, apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer”. Măștile de unică folosință au trei straturi: unul din material impermeabil; stratul din mijloc – material ce acționează ca un filtru de protecție și stratul interior, care  absoarbe aerul cald expirat. Compoziția celor trei straturi ale măștilor este din fibre de polipropilenă, un material sintetic folosit și ca aditiv pentru materiale de construcții.