Solutii

Marii dezvoltatori de parcuri de retail din România investesc masiv în producerea de energie verde

7
min
2/11/2022

Compania Cometex a aderat la proiectul "Investing in a greener and healthier future", parte din programul "Energy Programme in Romania.

Cometex, dezvoltator imobiliar de parcuri retail, investeşte alături de Innovation Norway peste 1,2 milioane euro în echipamente de producere a energiei regenerabile având ca obiectiv reducerea amprentei de carbon, conform unui comunicat remis marţi.

"Energy Programme in Romania"

Compania Cometex a aderat la proiectul "Investing in a greener and healthier future", parte din programul "Energy Programme in Romania", o iniţiativă a Innovation Norway. În urma unui proces de selecţie, compania a primit o finanţare pentru proiectele în valoare de 1,2 milioane de euro de implementare a panourilor fotovoltaice, din care 50% reprezintă fonduri nerambursabile.

"Suntem dedicaţi protecţiei mediului şi am inclus în proiectele pe care le-am dezvoltat până acum o serie de acţiuni pentru protecţia mediului, de la instalarea de panouri fotovoltaice şi staţii de încărcare pentru maşini electrice, până la sisteme de iluminat smart, care au un consum redus de energie.

Împreună cu Innovation Norway investim în reducerea amprentei de carbon prin implementarea de sisteme de producere a energiei verzi, în parcurile de retail", a declarat Adrian Urdă, CEO Cometex.

Proiectul demarat de Cometex cuprinde achiziţionarea şi instalarea a şase sisteme de eficienţă energetică inovatoare, compuse din panouri solare şi echipamente adiţionale dedicate, ce vor acoperi o suprafaţă de 14.444 mp şi vor avea o capacitate instalată de 998,40 kW. Acestea au început să fie implementate din luna septembrie a acestui an, la proiectele Cometex din Slatina, Brăila, Ploieşti, Galaţi, Turda şi Braşov.

200.000 mp de suprafaţă închiriabilă

Cometex şi-a propus reducerea amprentei de carbon prin diminuarea gazelor cu efect de seră produse de companie cu aproximativ 707,47 tone CO2/an, reducerea costurilor cu energia în contextul creşterii anuale a preţurilor la energie electrică şi gaze, pentru industrie şi producători.

Soluţia tehnică adoptată va permite companiei să reducă consumul de energie convenţională, generând un nivel ridicat de eficienţă energetică, dar şi creşterea competitivităţii în piaţă.

Compania Cometex, parte a grupului Altex, are ca obiect de activitate dezvoltarea, operarea şi administrarea de proiecte de retail pe întreg teritoriul României, zonele comerciale urbane cu potenţial de creştere şi sustenabilitate.

În prezent, portofoliul Cometex cuprinde opt parcuri de retail în Giurgiu, Slatina, Satu Mare, Turda, Deva, Huşi, Câmpina şi Turnu Măgurele, două centre comerciale în Braşov şi Suceava, 13 magazine de tip "stand alone" Altex şi două magazine de tip "stand alone" Media Galaxy.

În următorii doi ani, planul de dezvoltare al companiei Cometex cuprinde peste 20 de proiecte de retail, depăşind astfel cifra de 200.000 mp de suprafaţă închiriabilă, dar şi integrarea componentei de rezidenţial.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Kenueone