Solutii

Marea Britanie devine prima țară din G7 care renunță la energia pe bază de cărbune prin închiderea ultimei centrale

3
min
30/9/2024

Ultima centrală electrică pe cărbune din Marea Britanie, Ratcliffe-on-Soar din Nottinghamshire, va înceta să producă energie electrică luni, după 57 de ani de funcționare. Închiderea se aliniază politicii guvernului de eliminare treptată a cărbunelui, inițiată în urmă cu aproape un deceniu, scrie France 24.

Marea Britanie a anunțat planurile de a închide toate centralele sale pe cărbune până în 2025, cum ar fi Ferrybridge din nordul Angliei.

Marea Britanie devine prima țară din G7 care renunță la energia pe bază de cărbune prin închiderea ultimei centrale

Marea Britanie va deveni prima țară din G7 care va pune capăt producției de energie electrică pe bază de cărbune luni, odată cu închiderea ultimei sale centrale, Ratcliffe-on-Soar a Uniper din Midlands, Anglia.

Aceasta va pune capăt unei perioade de peste 140 de ani de producție de energie pe bază de cărbune în Marea Britanie.

În 2015, Marea Britanie a anunțat că intenționează să închidă centralele pe cărbune în următorul deceniu, ca parte a unor măsuri mai ample de atingere a obiectivelor sale climatice. La acel moment, aproape 30 % din energia electrică a țării provenea din cărbune, dar acest procent a scăzut la puțin peste 1 % anul trecut.

„Regatul Unit a demonstrat că este posibil să elimine treptat energia pe bază de cărbune la o viteză fără precedent”, a declarat Julia Skorupska, șefa secretariatului Powering Past Coal Alliance, un grup de aproximativ 60 de guverne naționale care încearcă să elimine energia pe bază de cărbune.

Scăderea consumului de energie pe bază de cărbune a contribuit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale Marii Britanii, care au scăzut la mai mult de jumătate din 1990.

Marea Britanie, care are obiectivul de a ajunge la emisii nete zero până în 2050, intenționează, de asemenea, să decarbonizeze sectorul energiei electrice până în 2030, o măsură care va necesita o creștere rapidă a energiei regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară.

„Era cărbunelui s-ar putea să fie pe sfârșite, dar o nouă eră de locuri de muncă bune în domeniul energiei pentru țara noastră este doar la început”, a declarat ministrul energiei, Michael Shanks, într-o declarație trimisă prin e-mail.

Emisiile din sectorul energetic reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar oamenii de știință au declarat că utilizarea combustibililor fosili trebuie redusă pentru a atinge obiectivele stabilite în cadrul acordului de la Paris privind schimbările climatice.

În aprilie, principalele țări industrializate din G7 au convenit să renunțe la energia pe bază de cărbune în prima jumătate a următorului deceniu, dar au acordat, de asemenea, o anumită marjă de manevră economiilor care depind foarte mult de cărbune, atrăgând critici din partea grupurilor ecologiste.

„Mai sunt multe de făcut pentru a ne asigura că atât obiectivul pentru 2035 este atins, cât și devansat pentru 2030, în special în Japonia, SUA și Germania”, a declarat Christine Shearer, analist de cercetare la Global Energy Monitor.

Energia pe bază de cărbune reprezintă încă peste 25% din energia electrică a Germaniei și peste 30% din energia electrică a Japoniei.