Stiri

Maramureș. Râul Cavnic, poluat accidental cu ape dintr-o mină închisă

4
min
16/11/2020

Primarul orașului Cavnic a semnalat acum câțiva ani pericolul pe care îl prezintă mina pentru mediu.

Autoritățile județene au fost anunțate duminică, prin apelarea numărului de urgență 112, despre o poluare accidentală a râului Cavnic cu ape de mină.

În context, prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, a precizat că apa de mină deversată în râul Cavnic provine din tunelul fostei flotații miniere.

Apa de mină din galerie, dar şi râul Cavnic prezintă o culoare gălbuie specifică coloristicii metalelor existente în zonele fostelor perimetre miniere. S-a intervenit pentru neutralizarea apelor de mină”, a transmis Instituția Prefectului de Maramureș.

De asemenea, specialiștii au prelevat probe de apă de la debușarea din tunel, dar şi din secțiunile caracteristice de pe râul Cavnic care vor fi analizate în laborator pentru evaluarea stării de calitate. Fenomenul de poluare accidentală are caracter local. Situația este monitorizată şi se procedează la verificarea cursului râului Cavnic.

În funcție de dinamica evoluției și pe măsură ce vor fi finalizate cercetările cu privire la deversarea apelor de mină şi poluarea accidentală a râului Cavnic, se vor comunica datele pe fluxul operațional la nivel central. Aceste informații vor fi făcute publice, a mai adăugat prefectul de Maramureș.

În 2016, primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț, semnala problemele pe care le prezintă mina pentru mediul înconjurător.

În documente, galeriile de mine apar că-s închise şi securizate. Ce am constatat la faţa locului, ce se vede şi cu ochiul liber, e că s-au cimentat gurile de mină. Nu știu dacă este bine sau nu, pentru că nu sunt specialist. Deocamdată nu am avut poluare care să afecteze orașul Cavnic direct sau indirect. Dar au fost discuții că apa de mină de la noi seduce pe tunel până la Baia Sprie. Personal, cred că a fost cea mai mare greșeală, pentru că, în momentul în care s-a oprit mineritul, pompele nu trebuiau oprite. Deci ar fi trebuit să rămână două, trei persoane care să le opereze şi să pompeze apele de mină. Așa s-au inundat galeriile. Stație de tratare a apei nu există şi tot ce iese din galerii curge liber în pâraie. Ținând cont că în subteran nu mai există activitate, nu poţi spune că apa vine foarte poluată, decât cu resturile de metale rămase, însă ea trece prin mai multe straturi, despre care nu ştii ce conţin. Nu pot să mă pronunţ, dar au fost de la Garda de Mediu şi au luat probe. Ce ştiu eu de la minerii vechi din zonă este faptul că oraşul Cavnic este ciuruit de galerii pe dedesubt. Mai mult, cu toţii ştim că mina Roata are uraniu şi este foarte important unde se revarsă apa din această galerie. Nu s-a confirmat oficial că acolo este uraniu, însă neoficial ştim cu toţii. O mare parte dintre oamenii din oraş, care au lucrat acolo, sunt afectaţi. Nu ştiu ce să spun, dacă a fost sau nu bine că a existat minerit la noi. Economic, a fost un avantaj, dar dacă mă uit la cei care au lucrat acolo, din punct de vedere al sănătăţii oamenilor şi al problemelor rămase în urmă, nu a fost bine. În Cavnic, am avut înregistrate în anul trecut 101 decese la 5.000 de locuitori, adică 2% din populaţie, ceea ce reprezintă, din punctul meu de vedere, foarte mult! Mai grav este că aceste cazuri nu s-au înregistrat la oameni în vârstă, de 70-80 de ani, ci la persoane până în 50 şi ceva de ani şi o bună parte dintre ei au lucrat în minerit!”, a declarat atunci primarul pentru graiul.ro.